LEÁLLT A LÉGZÉSE

2017.09.13. 17:28

Pillanatokon múlt a kisbaba élete, már nem lélegzett, mikor kiderült, hogy baj van

Szülei lélekjelenlétének, valamint a diszpécser és a mentősök szakszerű munkájának köszönhetően maradt életben egy hét hónapos koraszülött csecsemő, akinek múlt héten állt le a légzése.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A babát­ fél órával az etetés után nézte meg édesanyja, a kicsi – bár szívverése még volt – már nem lélegzett.

– Kérem jöjjenek gyorsan! Nem lélegzik a csecsemőnk! – ezekkel a mondatokkal hívta fel múlt héten a Szolnoki Mentőállomást a kétségbeesett édesanya.

Hét hóna­pos babája akkor már nem lélegzett, de még volt szív­verése.

– A mentésirányító folyamatosan vonalban volt a bejelentővel, akit végig segített, ahogy ilyenkor azt tenni szoktuk – mondta el honlapunknak dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi regionális igazgatója.

– Az anyuka ellenőrizte a csecsemő állapotát, biztosította a légutakat, de az ilyenkor szükséges orrba és szájba egyszerre történő befújásra már nem került sor, a törökszentmikósi esetkocsi ugyanis perceken belül a helyszínre ért, a mentők átvették a csecsemőt.

Közben a közeli orvosi ügyeletet is a helyszínre riasz­tották, továbbá a mentőhelikopter is elindult Debrecen­ből.

Rövid időn belül sikerült a baba légzését és keringését is helyreállítani, így stabil állapotban szállíthatták az intenzív osztályra.

– Ennél a babánál egyértelműen a szervezet éretlensége okozta a légzésleállást, vagyis a légzésszabályozás fejletlensége miatt, mivel születésekor nem érte még el a harmincadik hetet – tájékoztatta honlapunkat dr. Berdó Éva, a Hetényi Géza Kórház koraszülött­osztályának részlegvezetője.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Valószínűleg a tápszer feljutott a gyomorból a garatba, onnan pedig a légcső irányába, hiszen fekvő helyzetben, kivörösödve találták a babát – folytatta a szakember.

A koraszülöttosztály vezetője azt is elmondta, a törökszentmiklósi baba már lekerült az intenzív osztályról, de mivel a félrenyelés a tüdőbe jutó tápszerrészecskék miatt másodlagosan tüdőgyulladást okoz, a teljes gyógyulásig még kórházban marad.

Aludjon egy szobában gyermekével!

– A bölcsőhalál nagyon ritka kórkép Magyarországon – mondja dr. Berdó Éva, a Hetényi Géza Kórház koraszülöttosztályának részlegvezetője. – Nem helyes a hason fektetés, fontos, hogy háton vagy oldalt fekve altassuk a babákat, és az is, hogy a szülő egy szobában aludjon a csecsemővel, de külön fekhelyen – hangsúlyozza a szakember. – A bölcsőhalál gyakrabban fordul elő ott, ahol dohányoznak a családban, megfigyelték azt is, ha túlöltöztetik a babákat, nagyobb az előfordulása, és gyakoribb a vírusfertőzések időszakában. Nagyon ritkán olyan csecsemőknél jelentkezik a bölcsőhalál, ahol mézzel ízesítik a teát, mert a mézben előfordulhat bizonyos bakté­rium, ami ilyen hatást vált ki.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!