TISZAPÜSPÖKI

2017.09.02. 09:30

Szélmalomharcot vívnak Tiszapüspökiben a kóbor ebek miatt

Idén már több mint félmillió forintot költött a probléma megoldására Tiszapüspöki önkormányzata.

Ezeket a foxikat is az utcán fogták be

Forrás: Beküldött fotó

– Csapatban jönnek, akár öt-hat is szaladgál egyszerre itt hajnaltájt a kenyérboltnál – mondja a gyakran falkában kóborló gazdátlan ebekről egy asszony Tiszapüspökiben.

– A helyiek szerint sokszor a biciklisekre is rátámadnak, vagy éppen alkonyatkor fenyegetik a járókelőket.

A polgármester szerint nem egyedülálló a probléma, ahogy máshol is, a jelenlegi jogszabályok Püspökiben is megnehezítik a kóbor kutyák befogását.

– Hozzuk az országos átlagot kóbor kutyák ügyében, amik különösen ilyenkor, oltási időszakban megszaporodnak, gazdátlanul kóborolnak.

– Amíg megtaláljuk a gazdáját – vagy ha nincs gazdája, kihívjuk az állatfelügyelőket –, addig inzultálják a lakosságot. Bár nagyobb harapás vagy súlyosabb támadás nem történt, de tény hogy ez már most évtizedes problémát jelent – mondta Bander József.

– A helyzetet az is nehezíti, hogy jelenleg még tart a párzási időszak is, ezért is verődnek csapatokba a kutyák. Mire kiérkeznek az állatvédők, vagy megvan a falka vagy nincs, és ha éppen egy hét után sikerül is nekik kijönni, amint altatólövedékkel kilőnek egy kutyát, a többi szétszalad.

– Egyszerre megfelelni az állatbaráti eljárásnak és a lakosság jogos kérésének is, egyelőre szélmalomharcot jelent – tette hozzá a polgármester.

Ráadásul a kutyák befogása és az azzal járó féregtelenítés, chipelés, ellátás is sokba kerül, egy ebért húszezer forintot fizet az önkormányzat az állatvédőknek. Csak idén már közel hatszázezer forintot költöttek erre.

Ezeket a foxikat is az utcán fogták be
Forrás: Beküldött fotó

– A megoldás az lehetne, ha lenne egy tízmillió forintos keretünk, és abból saját embereket, mezőőröket képeznénk, például az altatólövedék használatára. Akkor mi magunk próbálnánk befogni a jószágokat.

Ám az önkormányzatnak nincs erre pénze, így addig is úgy próbálnak segíteni, hogy a legveszélyesebbeket befogatják az állatvédőkkel, azokat a tulajdonosokat pedig, akik nem megfelelően tartják a kutyákat, figyelmeztetik.

Az önkormányzat már azzal is próbálkozott, hogy pár kóbor ebet maga helyezett el, fényképüket pedig feltették a világhálóra, de erre sincs folyamatosan kapacitásuk.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!