JÁSZBERÉNY

2017.09.27. 12:45

Egy, a Kaukázus lábánál fekvő főváros lehet Jászberény testvérvárosa

Újabb jászsági delegáció látogatta meg Észak-Oszétiában, a Kaukázusban élő jászokat. A nyári látogatásról a túra résztvevői, Gulyás András Zoltán régész, dr. Farkas Kristóf Vince történész, Cseh Dániel történész, Jancsik Balázs egyetemi hallgató, illetve a munkájukat tolmácsként segítő Erdő Éva tartott élménybeszámolót a Jász Múzeumban.

A túra élményeiről számoltak be a múzeumban 

Fotó: Banka Csaba

Az alán rokonság ürügyén Tóth János, a Jász Múzeum akkori igazgatója révén már a nyolcvanas években megtörtént a kapcsolatfelvétel az oszététek és a jászok között.

Ez pedig az elmúlt évtizedben Temina Tuajeva filmrendező munkája nyomán, a jász és oszét történelmi és kulturális kapcsolatot bemutató film bemutatásával újabb lendületet kapott.

A túra élményeiről számoltak be a múzeumban 
Fotós: Banka Csaba

A tudományos és a közéleti kapcsolatokat egyaránt erősítő látogatás alkalmával Vlagyikavkáz – Észak-Oszétia fővárosa – vezetői felvetették, hogy a jövőben Jászberény és az oszét város között testvér-települési megállapodást kössenek.

Ez lehetőséget adna arra, hogy a hagyományokon alapuló kapcsolatokat akár gazdasági együttműködés is kiegészítse.

B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!