ÚJSZÁSZ

2017.10.05. 09:04

Már sláger lett az idősek zenéjéből – VIDEÓ

Óráról órára gyarapodik a közönsége egy csibészes kinézetű, vagány nyugdíjasok által készített rapvideónak.

Fotó: Mészáros János

A nem mindennapi klip egy szociális otthon lakóinak életérzését közvetíti e modern műfaj köntösébe öltöztetve, a produkció különlegességét pedig az adja, hogy szereplői valóban egy bentlakásos intézmény, az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthona lakói.

– Az Idősotthonok Szépkorú, de Ifjúszívű Lakóinak Kulturális és Sportversenyére készült színpadi produkcióként debütált ez a rapszám. Az ottani sikerek után döntöttünk úgy, hogy egy klipet is forgatnánk mellé, ami intézményi himnuszként is megállja a helyét – avat be a titkokba Nyitrainé Kiss Katalin, az önkormányzati fenntartású intézmény vezetője.

– Az idősek világnapja alkalmából leginkább a magunk szórakoztatására készült, de annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy úgy döntöttünk, közkinccsé tesszük. Az volt a célunk, hogy megmutassuk, az idősotthoni lét még igenis élettel, örömökkel teli.

Kétségtelenül sikerült is: hétfőn töltötték fel a videót, és szerda délutánig már közel 46 ezren látták.

[embed]]

– Örömömben sírok, hogy ekkora sikerünk van – törölgeti szemeit az egyik rappelő, a 73 éves Pozderkáné Csőke Julianna, és fújja is a szövegét.

Megtudjuk, három fia van, akik csak akkor hitték el, hogy édesanyjuk ilyen műsorban szerepel, miután saját szemükkel látták a videót.

Csima Sándor új lakóként kapcsolódott be a produkcióba, hisz’ mindig közel állt hozzá a kultúra, és mint mondja, a közönség reakciója nyújtotta számára a legnagyobb örömöt. „Kerekesszékes, ez a helyzetem, fogyatékkal élek, de nagy az önérzetem” – fújja Bali Gyula a klipben.

Fotós: Mészáros János

Ő az életben is egy öntudatos ember, aki nem szeret másokra támaszkodni, és még érezni akarja, hogy a társadalomhoz tartozik. A produkció révén úgy érzi, ez sikerült is neki.

Tavasz óta gyakoroltak az előadók: Bali Sándor, Csima Sándor, Domján Gyula, Krieg Józsefné, Pozderkáné Csőke Julianna, s a két intézményi dolgozó, Bakó Jánosné és Kerepesiné Bajor Zsuzsanna.

Kemény, de gondolatébresztő

– A rap műfaját azért választottuk, mert a stílusjegyeiből adódik, hogy nyers, akár vulgáris is lehet, de ugyanakkor mély érzéseket is kifejez és gondolatokat ébreszt – hangsúlyozza a klip ötletgazdája, szövegírója és rendezőjeként Kerepesiné Bajor Zsuzsanna, az intézmény mentálhigiénés csoportvezetője.

– A klip hitelességét az adja, hogy a szereplői már ebben a számunkra idegen és félelmet keltő helyzetben vannak, otthonban élnek, de egyúttal ez reményt is ad mindannyiunknak.

Nevezetesen azt, hogy az idősek otthonában is van még élet, és mozgásban korlátozottan és a szellemi leépülés küszöbén is képesek vagyunk bármire – bizony, akár még rappelni is.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!