TISZAFÜRED

2017.10.21. 19:58

Mesterek és Alkotók címmel kiállítás nyílt Tiszafüreden

Remek hangulatú eseménnyel folytatódott a város ünnepi programsorozata, Mesterek és Alkotók címmel csodálatos faragások és kovácsoltvas remekek kerültek bemutatásra.

Fotó: Ujvári László

A látványos alkotások helyi mesterek munkáját dicséri. Október 20-án nyílt meg Végh József, fafaragó és Kovács Imre, Népi Iparművész kovácsmester közös kiállítása. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében létrejövő tárlat szokatlan, ám felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak.

Zsúfolásig megtelt a Kiss Pál Múzeum pénteken délután, már a meghívó is sokak érdeklődését felkeltette. Kovácsné Dr. Szigeti Klára igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Vargáné Balogh Irén alpolgármester nyitotta meg a tárlatot.

Megköszönte az alkotóknak a munkát, mellyel a város hírnevét is öregbítik, jó egészséget és szakmai sikereket kívánt munkájuk folytatásához.

Varga András nyugalmazott szakközépiskolai igazgató ajánlotta a kiállítást. Röviden, de a lényeget jól érzékeltetve mutatta be a fafaragás és a kovácsmesterség főbb mozzanatait, azok nehézségeit és szépségeit. A Szőke Tisza Népzenei Együttes közreműködésével pedig tiszai és hortobágyi dalokat hallhattak.

Bár látszólag idegen egymástól a két mesterség, mégis úgy tűnik, mintha kiegészítenék egymást. Az esztétikai hatáson és szemet gyönyörködtető összképen túl régi barátságot találhatunk a szépen megmunkált tárgyak mögött.

A két alkotó gyermekkoruk óta jó barátságot ápol, régi vágyuk volt már egy közös tárlat létrehozása. A mostani kiállítás két hétig látogatható.

Végh József fafaragó képei teljes kézimunkával készülnek, keskeny vésőkkel és késekkel, gépeket nem használ. Történelmi képeket, portrékat, egyházi képeket, épületeket és mesefigurákat farag.

Fotós: Ujvári László

Két éve kezdte el a Tisza-tó madárvilágának faragását, a következő években ezt a sorozatot szeretné befejezni. Munkáival lapunk hasábjain is többször szerepelt már.

Kovács Imre kovácsmester a klasszikus motívumok mellett saját tervezésű díszítőelemeket is használ. Arra törekszik, hogy ebben a látszólag rideg anyagban is felfedezze és megmutassa az abban rejlő szépséget.

Szívesen használja a vas saját anyagából kikovácsolt levélmintázatot. A kovácsoltvas kerítéselemek és kapuk, a terasz- és erkélykorlátok, a díszes ablakrácsok, a dísztárgyak szinte mindegyike egyedi darab, megismételhetetlen alkotás.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!