SZOLNOK

2017.10.13. 19:47

Sokat köszönhet a város a Sárközy családnak

Sárközy Pál, a magyar felmenőkkel rendelkező korábbi francia államfő, Nicolas Sarkozy édesapjának neve sokaknak csenghet ismerősen térségünkön innen és túl.

Sárközy Pál néhány héttel ezelőtt és 2009-ben (képünkön) is felkereste szülei sírját a szolnoki temetőben

Fotó: Mészáros János

A nemesi családból származó személyiség a közelmúltban rövid látogatás erejéig ismét tiszteletét tette a jászkunsági megyeszékhelyen.

– Sárközy Pál augusztusban, magánlátogatásra érkezett városunkba – mondta el lapunknak Magyar Anikó, a polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős referense, akitől azt is megtudtuk, látogatása során találkozott Szalay Ferenc polgármesterrel, valamint megtekintette szülői házát is, ahol tízéves koráig élt.

A hivatal munkatársa kiemelte, fél napos, nem hivatalos városi programja során édesapja és nagyszülei sírját is felkereste a rég elszármazott szolnoki polgár, akinek édesapja, Sárközy György az első világháborút követő zűrzavaros időszakban számos nagy kezdeményezéssel járult hozzá a kor szolnoki városképének kialakításához.

– Az egykori francia államfő nagyapja a szolnoki városházán kulturális és építészeti ügyekért felelős tanácsnokként dolgozott, s ebben az időszakban komoly érdemeket szerzett, többek közt a színház újjáépítéséért végzett tevékenysége miatt – vette át a szót Cseh Géza, a szolnoki levéltár munkatársa.

Sárközy Pál néhány héttel ezelőtt és 2009-ben (képünkön) is felkereste szülei sírját a szolnoki temetőben
Fotós: Mészáros János

A szakértő emlékeztetett:

– Neki köszönhetjük, hogy 1926-ban egy majdnem újonnan felépített színházat adott át a város, miután az első világháborút követően a románok rommá lőtték az épületet – taglalta a korabeli eseményeket, majd elárulta, a nagy elődhöz kötődik a művésztelep rendbehozatala és parkjának kialakítása, de a Tisza-part parkosítása is jórészt Sárközy György munkásságát dicséri.

A 89 éves Sárközy Pál szívesen jár Szolnokon. Évekkel ezelőtti látogatásakor számos helyszín mellett a város levéltárában is járt: akkor édesapja emlékét kutatta fel.

– Korábban 2009 októberében kereste fel Szolnokot Sárközy úr – emlékezett vissza a főlevéltáros, majd hozzáfűzte, levéltári vizitjén édesapja hivatali működésével kapcsolatos legfontosabb dokumentumokat tekintette meg… – zárta gondolatait a szakember.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!