EGÉSZSÉG

2017.11.12. 11:26

Egyre több a sportolási lehetőség a városban – sokan húznak futócipőt

Futás, kosárlabda, foci, kondizás – mindezekre ingyen is lehetőség van Szolnokon. Az önkormányzat több tízmillió forintot költött már a sportolási lehetőségek bővítésére, népszerűsítő rendezvények szervezésére, de a város természeti adottságai is kedveznek a testmozgásnak.

Pekár Tamás nyolc hónapja kezdett sportolni, rendszeresen fut, és használja a szabadtéri kondiparkokat is

Fotó: M.R.E.

– Idén márciustól kezdtem rendszeresen mozogni – meséli Pekár Tamás, miután a Zagyva partján található külső kondipark egyik gépén hasizomgyakorlatokat végez.

Ezt, a város legnépszerűbbnek tartott szabadtéri street workout pályáját tavaly májusban adták át, hatmillió forintból építtette fel az önkormányzat.

– Bár három műszakban dolgozom, igyekszem minden hétköznap egy-másfél órát mozogni, ebbe beletartozik három kilométer futás is. Eleinte nehéz volt, minden lelkierőmet össze kellett szednem, hogy folytatni tudjam, de egyre jobb lett az erőnlétem, és ma már hiányozna is a mozgás.

Pekár Tamás nyolc hónapja kezdett sportolni, rendszeresen fut, és használja a szabadtéri kondiparkokat is

– A szabadtéri sportot télen sem szeretném abbahagyni, éppen most szerzek be a speciális, vízhatlan futófelszerelést. Jó lenne, ha ezt a kültéri kondipályát is tudnám használni, mert esős időben elég csúszósak a felületek – mutatja a különböző eszközöket – egy konditerembérlet ugyanis egy hónapban akár nyolc-tíz ezer forintba is kerülhet, ezt az összeget másra is tudnám költeni – teszi hozzá.

– 1995-ben, negyvenkét évesen érzetem először, hogy tennem kell valamit – mondja a folyó gátján kocogó Lakatos István.

– Akkor felmentem a negyedik emeletre, és annyira kifulladtam, hogy nem kaptam levegőt. Ez így nem mehet tovább, gondoltam, ezért elkezdtem futni, azóta pedig egyre több sportágat űzök, például beiratkoztam egy falmászó klubba is, ami a RISZI tornatermében működik – teszi hozzá, majd ő is a street workout pálya felé veszi az irányt.

– Összesen négy szabadtéri kondipark üzemel jelenleg a városban, egy Szandaszőlősön, egy a Tiszaligetben, a körcsarnok mögött, egy a Zagyva-parton, a Tabán mellett, egy pedig a Széchenyi-lakótelepen – sorolja Tasnádi Zoltán, az Egészségügyi, Sport, Turisztikai és Szociális Bizottság elnöke.

– Ezekre milliókat költött az önkormányzat, de megújult a Széchenyi városrészben a piros iskola előtti sportpálya is, amit bárki használhat. A Tiszaligetben szintén egy jól felszerelt, többfunkciós pálya várja a sportolni vágyókat a sportcsarnok melletti műfüves pálya mögött.

– Alkalmas például futballozásra, kézilabdázásra és kosárlabdázásra is, őrzött terület, és mivel villanyvilágítás is van, egészen sokáig nyitva tart.

A bizottság elnöke azt is elmondta, a Zagyva-parton található szabadtéri kondipálya mellett álló kosárlabdapályát is felújították és kibővítették, jelenleg négy streetballpálya és egy, speciális műanyag borítású kosárlabdapálya áll a lakosság rendelkezésére.

– A tervek szerint a sportolásra alkalmas terület még tovább növekszik a városban, a jelenleg lebontás alatt álló volt tüdőkórház köré – a kivételes növényvilág meghagyása mellett – szintén épül majd egy szabadidőpark, ahol többféle testmozgást is végezhetnek a szolnokiak – osztotta meg az elképzeléseket az elnök.

Népszerűek voltak a programok

– Nyáron rendkívül népszerű volt a Tiéd itt a tér elnevezésű akciónk, amikor a szünet ideje alatt kinyitottuk, és díjmentesen használhatták a focizók a Széchenyin található műfüves pályát – mondja Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatója.

– A tiszaligeti, műanyag borítású, kivilágított pályák pedig valóban nyitva vannak egész évben a sportolni vágyók előtt, egészen késő estig.

– Szintén nagy sikert aratott a Sportok, gólok éjszakája című rendezvény, amikor három sportágban, fallabda, streetball és kispályás labdarúgásban mérkőztek meg az indulók. Nagyon sokan jelentkeztek a hajnal három óráig tartó sporteseményre is – tette hozzá az igazgató.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!