JÁSZKARAJENŐ

2017.11.09. 11:30

Harminc éve várnak a karaiak a korszerű szennyvízrendszerre, már az ivóvízkészletet is veszélyeztette a helyzet

A falu történetének legnagyobb beruházása kezdődött meg a napokban, mely a tervek szerint 2020 májusára fejeződhet be.

Több évtizedes környezetvédelmi probléma oldódhat meg a telep megvalósításával – mondja Palya István, a csatornahálózat tervezetét mutatva

Fotó: Hartai Gergely

Több évtizedes környezetvédelmi probléma végére kerülhet pont az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító-telepének megépítésével.

– A közelmúltban elindult, közel másfél milliárd forintból megvalósuló, államilag támogatott projektünk a falu teljes szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítéséről, valamint az ehhez kapcsolódó szennyvíztisztító telepről szól – avatott be a település eddigi legnagyobb fejlesztésének részleteibe Palya István polgármester.

Megtudtuk, rég várnak már a karaiak, egy, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó, s mindenki számára költséghatékony szennyvízrendszer kialakítására.

– Mióta is? Úgy harminc éve. Akkoriban kellett volna ugyanis megvalósítani ezt a feladatot. Ha mindez akkor megtörténik, mára semmi gondunk sincs, és nem kellene féltenünk a térség ivóvízkészleteit – emlékeztetett a falu első embere, s elmondta, a csatornarendszer építése kapcsán a napokban lakossági fórumot is tartottak, melyen a beruházás lakók által viselt költségei is szerepet kaptak.

– A hálózathoz történő csatlakozás minden ingatlan esetében egyedi módon történik. A szennyvízhálózat kialakításáért az ingatlantulajdonosoknak nem kell hozzájárulást fizetniük – húzta alá a polgármester.

– A helyieknek csak az ingatlanon belüli rákötést kell állniuk, ám ennek összege már nem emészt fel komoly összegeket – vélekedett.

Palya István a rendszer környezetvédelmi jelentőségéről is beszámolt.

Több évtizedes környezetvédelmi probléma oldódhat meg a telep megvalósításával – mondja Palya István, a csatornahálózat tervezetét mutatva
Fotós: Hartai Gergely

 

– Már most szembesülhetünk azzal, hogy több településen nem tudják a megfelelő minőségű ivóvizet biztosítani, és zacskós vizek, ásványvizek jelentik a megoldást a vízfogyasztásra.

– Ezt az állapotot és a nagyfokú talajszennyezést azonban Jászkarajenőn mindenképp szeretnénk elkerülni – hangoztatta, de az építkezések kivitelezéséről is szót ejtett honlapunknak.

– Utakat elméletileg nem kell átvágni, vannak azonban olyan szakaszok, ahol ezt technikai okoknál fogva nem lehet kikerülni.

Jellemzően padkáknál, árokparton, fasorok mellett haladnak majd a munkálatok – ígérte a faluvezető.

Ez lesz az egyik legfejlettebb

A faluvezető szerint a beruházás átadásával a karai létesítmény lehet az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepe, mely kémiai és biológiai szempontból is egyedülálló felszereltséggel rendelkezik majd.

A község külterületén helyet kapó tisztító amellett, hogy a legújabb magyar környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, az ezeknél szigorúbb uniós szabályozási normáknak is eleget tud tenni a jövőben. A polgármester arra is emlékeztetett, nem máshoz csatlakoznak, saját szennyvíztisztító telepük lesz.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!