FRISSÍTVE/SZOLNOK

2017.11.22. 16:47

Hogyan oldódik meg a védőnők utánpótlása?

A Megyeházán egyeztettek a védőnők tevékenységét érintő legfontosabb kérdésekről a megyei érintettek szerdán délelőtt.

A védőnői rendszerről tanácskoztak szerdán

Fotó: Fodor Orsolya

– Az utóbbi években felmerült védőnői tapasztalatok átgondolása történik a napokban. Az a feladatunk, hogy a védőnői rendszer megmaradjon, és a 21. század kihívásainak megfelelően megújulva tudjon működni – osztotta meg gondolatait a megyeházán szerdán rendezett egyeztető fórumon dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő.

A képviselő Bábiné Szottfried Gabriellával, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnői Tagozatának vezetőjével közösen fogadta a megyei védőnők munkavégzéséhez kötődő észrevételeit.

A tagozatvezető emlékeztetett: – Összegezve az eddigi visszajelzéseket, van olyan fenntartó és önkormányzat, ahol a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértáblához közelítő, vagy azt meghaladó bérezésben részesülnek, illetve olyan település is akad, ráadásul nem is kevés, ahol épphogy a törvényileg előírt minimumot kapják a kolléganők – beszélt a dolgozók bérügyi helyzetéről.

Azt is kifejtette, fontos feladatuk, hogy egy egységes védőnői bértábla kiindulási pontját alkossák meg a védőnői konzultáció tapasztalataira alapozva.

A védőnői rendszerről tanácskoztak szerdán
Fotós: Fodor Orsolya

– A megyei munkatársak visszajelzései azt mutatják, az egészségügyi szakdolgozói bértáblához közelítő védőnői bértáblát tartanák elfogadhatónak, különös tekintettel arra, hogy sok helyen a szakmunkás bér környékén mozog a fizetésük. Ezért pedig nagyon sok munkát kell végezniük – emlékeztetett a vezető.

A szakma országos helyzetéről a szakértő azt is elárulta, jelenleg négyszáz betöltetlen védőnői körzet van ma Magyarországon, ám ez nem jelenti azt, hogy ezek a körzetek egyúttal ellátatlanok is lennének.

H.G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!