KISÚJSZÁLLÁS

2017.11.03. 13:53

Ismerjék meg a 12 éves kisúji lányt, aki nem mellesleg kétszeres országos sakkbajnok!

Demeter Dorina ötévesen a túrkevei strand hatalmas sakkfiguráit rakosgatta játékból ide-oda. Aztán 2012 karácsonyára megkapta az óhajtott sakk-készletet, s hamarosan megnyerte első versenyét.

Demeter Dorina Sándor Ferencet is kihívta egy partira

Fotó: Daróczi Erzsébet

A napokban a Polgár Judit által szervezett Világ-sakkfesztiválon a Jövő bajnoka első helyezettjeként jogot szerzett arra, hogy részt vegyen az Isle Of Man 2018 versenyén. A tehetséges sakkozót mostantól Sándor Ferenc, a Sándor Service Kft. ügyvezető igazgatója is támogatja.

– Miért tartotta fontosnak, hogy támogassa Dorinát? – kérdeztük Sándor Ferenctől.

– Az édesapját, Krisztiánt régóta ismerem, s amikor megkeresett és elmondta lánya eredményeit, megmondom őszintén, kicsit elszomorodtam, mert korábban nem tudtam, hogy egy ilyen nagy tudású sakkozó kislány van a városban. Nem szabad, hogy Dorina tehetsége elvesszen, ezért is vállaltam, hogy segítem.

– Sok mindent támogat a városban cégünk, a Sándor Service – kulturális tevékenység, rendezvények –, s mostantól egy tehetséges fiatalt is.

– A szakmai rész továbbra is az edzők dolga, mi csak az anyagi részt biztosítjuk. Ha lesz magyarországi versenye, én is ellátogatok, hiszen az nekem is élmény – mondja Sándor Ferenc, akitől azt is megtudtuk, a cég által szervezett családi napokon Dorina sakkszimultánt vállal majd.

A beszélgetés közben Sándor Ferencet arra kértük, üljön le Dorinával egy partira.

– Van egyfajta kötődésem a sakkhoz, hiszen gyerekkoromban mindig néztem, ahogy édesapámék sakkoznak, és onnan tanultam meg az alapokat. Jó pár évtizede nem játszottam már, de igyekszem feleleveníteni a sakktudásom – mondja, miközben felrakják Dorinával a táblát, és elkezdődik a parti.

Dorina a játék közben elárulja, hogy bár délelőtt edzése volt, egyáltalán nem fáradt. A sakkra az interneten talált, s amikor a túrkevei strandon meglátta a hatalmas bábukat, elkezdte tologatni. Akkor még senki nem gondolta, hogy pár évvel később már sakk-világbajnokságon versenyez.

– 2012 karácsonyára kaptam meg az első sakk-készletet, majd apja elvitt egy sakkszakkörbe.

– Hat hét után első versenyemen Debrecenben, a Géniusz Kupán második lettem, majd az Észak- és Dél-alföldi Régió megyéinek korcsoportos rapid versenyein szinte csak első helyeim voltak, a Fide Openeken a jó szerepléssel novemberben már a világranglistára kerültem, aztán sorra jöttek az országos bajnokságok, a nemzetközi versenysikerek.

– A szüleim érezték, nem tudnak eltántorítani a sakktól, így komolyabb edzőt kerestek. Jelenleg a Makói Sakkegyesület tagjaként versenyzem. Megszerettem a sakkot, mert mindig más állás van, s szép taktikák vannak benne.

– Mára száznál több versenyen voltam. A hivatalos nemzeti országos bajnokságon nyert kupáimra vagyok a legbüszkébb, kétszeres országos bajnok vagyok, s a most elért Jövő bajnokai első helyem is büszkeséggel tölt el – sorolja Dorina.

Demeter Dorina Sándor Ferencet is kihívta egy partira
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Tavaly találkoztam Polgár Judittal először, sakkszimultánon játszottam is vele. Kiskorom óta ő a példaképem, szeretnék olyan jó sakkozó lenni, mint ő. Nagyon sokat dolgozom a sikerért, nagy bennem az elszántság, napi 4–5 órát sakkozom.

– Magántanuló vagyok a Csuha Antal Baptista Általános Iskolában. Kedvenc rajzfilmem a Spongyabob, de olvasni is szeretek, a matematika azonban nem a kedvencem.

A vesztes partiból lehet tanulni

– Az edzőimmel megnézzük mindig a partikat. A kikapottakból többet lehet tanulni, mint a nyertesből. Én most az U12-es korosztályba tartozom, de az U14-ben nyertem meg a jogot, hogy 2018-ban kimehetek a világ legnagyobb versenyére – mondja Dorina.

„Ha nem sakkozhatnék, összetörnék, mert ez az életem.”

– Ezt szeretném csinálni. Bár még 12 éves vagyok, de remélem, 4–5 év múlva már nagymesteri címem is lesz.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!