jászság

2017.11.23. 20:00

Kedvezően alakult az év az agrárvállalkozásoknak a jászságban

Alapvetően pozitív hangulatban fordulnak rá a 2018-as esztendőre a jászsági agrárvállalkozások.

A kép csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A felvásárlási árak miatt ugyan néhány termény értékesítésével kivárnak, de nagyrészt sikerült az előzetes várakozásoknak megfelelően gazdálkodni idén, ráadásul még extrém időjárási helyzettel sem kellett 2017-ben megküzdenie a termelőknek.

A kukorica termésátlagát az országos átlag felett sikerült teljesíteni Jászfelsőszentgyörgy határában. Szabó János, a Felsőszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke elmondta, hogy szemes terményből 7,8 tonnás átlag termett hektáronként.

Mindezek mellett pedig az időjárási körülmények alapján megfelelőnek mondható a betakarított 2,5 tonnás szójatermés, illetve a 3,1 tonnás átlaggal teljesítő napraforgó. A betakarítást követően az őszi talajmunka és a vetés is jól haladt, az őszi szántással várhatóan a héten végezni tudnak.

Szabó János hozzátette, alapvetően a várakozások szerint, elfogadható áron sikerült értékesíteniük a repcét, illetve a kukoricát is, azonban a napraforgó-értékesítéssel kivárnak.

Utóbbi termény ára nem mozdul, lényegében áll a piac, a kereskedők szinte ajánlatot sem adnak az olajos növényre. A 2018-as év indítását befolyásolhatja, hogy az elkövetkező hetekben milyen irányban változnak a piaci körülmények.

– A 2017-es esztendőben szerencsére nem kellett rendkívüli időjárási helyzettel szembenézni, a májusi jégverés hatása egyedül a repcetermésben okozott kiesést.

A kép csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Ugyanakkor lehetőségük volt számos komoly beszerzést végrehajtani, kombájnt, traktort, vetőgépet, rakodógépet tudtunk vásárolni, és átlag feletti terméseredményeket tudtunk teljesíteni a térségben.

– Jászárokszálláson is pozitív tapasztalatokkal zárják a gazdasági évet. Held Tamás, a jászárokszállási Kossuth 2006 Mg. Zrt. elnöke szerint a 2017-es esztendőt közepes, jó évnek lehet nevezni.

– A jó termést hozó napraforgó mintegy negyven százalékát szerződés szerint értékesítették, ami jobb kondíciót jelentett az aktuális felvásárlási árszintnél. A fennmaradó termést betárolták, várják, hogy emelkedjenek az árak. A többi, eladásra szánt terményüket sikerült megfelelő árszinten értékesíteni.

– Ezekben a hetekben látjuk majd a végleges számokat, de várhatóan az előző éves eredménynek megfelelő szinten zárhatjuk a 2017-es gazdálkodást is.

Kedvező kép a gazdálkodóknál

– Az őstermelők, agrárvállalkozók is bizakodva tekintenek a 2018-as évre. Idén az időjárás kegyeibe fogadta a termelőket. A tavaszi viharok alapvetően nem hátráltatták a munkát, és az őszi esőzések is épp időben jöttek ahhoz, hogy a legnagyobb munkákat elvégezhessék a földeken – jegyezte meg érdeklődésünkre Tamás Zoltán, a Jászberényi Gazdakör elnöke.

Mindezek mellett pedig a szerződés szerint megtörténtek a kifizetések a megtermelt áruk után, nem érkezett panasz az érdekvédelmi szervezethez az elmúlt hetekben a késedelmes kifizetések miatt.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!