TELEPÜLÉSKÉP

2017.11.27. 11:30

Elkészült a tankönyvnek is beillő szolnoki Településképi Arculati Kézikönyv – észrevételeket várnak

– Ez arról szól, hogy a városnak milyen értékei, hagyományai vannak, aki építkezni akar, mire figyeljen, lehetőleg milyen példákat kövessen ... – az ábrákkal, térképekkel, fotókkal gazdagon illusztrált Településképi arculati kézikönyvet mutatja Pataki Ferenc városi főépítész.

A belváros egyik meghatározó épülete az Árkád

Fotó: Mészáros János

Az interneten is bárki számára elérhető kiadvány általános iskolás tankönyvnek is beillene, nem véletlenül.

– Könnyen használható, átlátható, sok-sok jó példával. Azoknak is szól, akik szeretnének törődni a városukkal, környezetükkel, és figyelni arra, hogy ezt hogyan lehet alakítani – mondja a szakember.

A mintegy százoldalas kiadványban Szolnok történelme, területi adottságai, régészeti lelőhelyei, védelem alatt álló és építészeti szempontból figyelemre méltó épületei is láthatóak.

Emellett a településszerkezettel, a településkép védelmével kapcsolatos információk és ajánlások is megtalálhatóak benne a különböző karakterű városrészekre vonatkozóan, az ezeket jellemző építészeti stílusjegyekkel. Ilyen egyebek mellett az épületek magassága, homlokzata.

A város honlapján a településképi arculati rendelet is olvasható, amely egyebek mellett a reklámhordozókra vonatkozó szabályokat tartalmazza.

– A törvényi szabályozás szerint a városközpont úgynevezett vegyes területein – például a Pelikán Szálló és környéke, lakott területek – mint a lakótelepek, a belváros, vagy a kertvárosi részek – reklámok nem helyezhetőek el – hangsúlyozza a főépítész.

A belváros egyik meghatározó épülete az Árkád
Fotós: Mészáros János

– Kizárólag közterületen, egyrészt a törvény által szabályozott módon, másrészt a helyi adottságnak megfelelő helyi szabályozás szerint történhetnek. A változtatásokra azért is van szükség, mert ezekre a reklámhordozókra élő szerződések vannak, amit a törvény december 31-i hatállyal felbont, és ezeket újra kell kötni akkor, ha a törvénynek és a helyi előírásoknak megfelelnek – mondta.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg Szolnokon található nyolcszázkilencvenkét reklámhordozó nagy része jövőre eltűnhet. A TAK-ról és a rendeletről személyesen is lehet tájékozódni vagy észrevételt tenni a november 29-én délután fél öttől tartott lakossági fórumon a városháza földszinti tanácskozótermében.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!