JÁSZSÁG

2017.11.26. 07:00

Óriási szükség lenne egy szenvedélybetegeket segítő központra Jászberényben – legközelebb Szolnokon van ilyen

A szenvedélybetegségek közül a legtöbbször a drogfogyasztás veszélyeiről, a megelőzés fontosságáról lehet hallani. A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum résztvevői azonban szeretnék elérni, hogy a drogfogyasztók mellett az egyéb szenvedélybetegek – beleértve az alkoholproblémával küzdőket – számára is elérhető, anonim módon segítséget nyújtó központot hozhassanak létre Jászberényben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egységes formába rendezte stratégiai elképzeléseit, illetve elfogadta cselekvési tervét.

Szatmári Antalné, a jászsági fórum elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy aktuálisan a különböző tájékoz­tató anyagok előkészítésén, illetve ismeretterjesztő és megelőző programok kidolgozásán dolgoznak.

Legközelebb december 1-jén Jászberényben, a helyi diákoknak szervezett egészségnap keretében idén is berendezik standjukat, egyrészt, hogy tájékoztató kiadványokat adhassanak át a fiataloknak, illetve szakemberek segítségével válaszolhassanak a fel­merülő kérdésekre.

A jövőre esedékes hasonló programok szervezését, illetve a kortárs segítők képzését megkezdték a kistérségben.

Továbbra is óriási szükségét érzik egy, a szenvedélybetegeket segítő központ létrehozásának Jászberényben. Jelenleg az ilyen gondokkal küzdők az egészségügyi ellátórendszeren belül, legközelebb Szolnokon kaphatnak szakszerű segítséget.

Szatmári Antalné rámutatott, hogy egy drogambulancia, egy, a szenvedélybetegeket kezelő centrum létrehozására kevés az esély. Egy úgynevezett alacsony küszöbű ellátás elindítását azonban a szakemberek is lehetségesnek tartják.

Itt a problémával küzdők az anonimitás biztosítása mellett szakszerű tanácsadásra, segítségnyújtásra számíthatnának.

Az ellátás elindításának folyamatában a Jászsági KEF elnöke előrelépésre számít a következő évben, hiszen mind a fórum munkájában résztvevő szakemberek, mind a csatlakozó önkormányzatok támogatták az elképzelést. Ez idő szerint a szükséges anyagi háttér biztosításának lehetőségeit keresik a résztvevők.

Banka Csaba

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!