JÁSZKUNSÁG

2017.11.14. 13:50

Több megyei intézményben is lassú az internet – fejlesztések jönnek

Kormányhatározat született a digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélesség biztosításáról, továbbá a belső WiFi-hálózat kiépítéséről, valamint annak működtetéséről.

Forrás: Shutterstock

– Nagyon várjuk már, hogy a mi intézményünkben is gyors hálózat legyen – mondta Nagy Andrea, az abonyi Montágh Imre Egységes Gyógypedagó­giai Mód­szertani Intézmény igaz­gatója.

– WiFi, bár van az épületben, sajnos a jel nem éri el az osztálytermeket, így sokszor okoz gondot a digitális tananyag oktatása.

Az igazgató szerint nem ritka, hogy sétálniuk kell a laptoppal, hogy jelet „fogjanak be”, a digitális matematika tananyag átadásakor pedig mindig van egyfajta „b terve” arra az esetre, ha éppen akadozna az internetkapcsolat.

– Tizenöt gépből álló számítógépparkunk elegendő feladataink ellátásához, de megfelelő erősségű internet csupán az informatikatermünk környezetében biztosított. Korábban kisebb javításokat, beruházásokat már megvalósítottunk a jobb internet érdekében, több-kevesebb sikerrel – taglalta.

Hasonló problémák azonban nem csupán Abonyban jelentkeztek.

– Jelenlegi hálózatunk lassú a modern technikához képest – reagált megkeresésünkre Bodnár Gábor, a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese. Az intézményvezető-helyettestől megtudtuk, majdnem minden tanteremben vannak korszerű okostáblák, kivetítők, projektorok, már csak a hálózat gyorsasága vár fejlesztésre.

– Van, hogy olykor öt-tíz percet kell várni valaminek a betöltésére, ami egy tanórán túl hosszú idő – húzta alá Bodnár Gábor.

– Azt mondhatjuk, mostani rendszerünk is tökéletesen kielégíti oktatási céljainkat, bár természetesen örülünk, ha hálózatunk később gyorsabbá válik. Mindig is arra törekedtünk ugyanis, hogy az egész épületben biztosított legyen a gyors internet.

Forrás: Shutterstock

Ezt már Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium intézményvezetője árulta el, aki mint mondta, oktatási céljaikhoz nemcsak a Sulinetet veszik igénybe, hanem egy feljavított, fejlesztett rendszert is használnak.

Pardi Sándor, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója ugyancsak elégedett a hálózat sebességének növelését célzó jövőbeli intézkedésekkel. Reméli, az intézmény központi épületében is elérhetővé válik majd a gyorsabb szolgáltatás. A főigazgató abban is bízik, hogy ehhez az internetes gyorsításhoz a számítógép-hálózat korszerűsítésére is lesznek pályázati források.

A rendelkezés egyébként úgy fogalmaz, a digitális oktatáshoz szükséges szupergyors internetelérést az állam a köznevelés és a szakképzés valamennyi feladatellátási helye számára biztosítaná.

Már felmérték a lehetőségeket

A Jászságban tizenkét tagintézménnyel működő Jászsági Általános Iskola igazgatója, Pesti Péter lapunk érdeklődésére elmondta, az elmúlt időszakban több iskolájukban már végre is hajtottak fejlesztéseket az internetelérés, illetve a jobb, gyorsabb szolgáltatás biztosítása érdekében.

Ezekben a hetekben pedig az országos fejlesztési program előkészítésének részeként a jászsági intézményben is felmérték az egyes iskolák internetezési lehetőségeinek aktuális helyzetét, tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!