LÉTSZÁMHIÁNY

2017.12.04. 09:30

Férfihiány van a kórusban – várják a jelentkezőket

Sikeres és hosszú múltra tekint vissza a Kodály Kórus, az énekkar idén ünnepelte megalapításának kilencvenötödik évfordulóját.

A kórus a városi rendezvények egyik állandó szereplője

Fotó: Mészáros János

Produkcióikkal itthon és külföldön is rendre szép sikereket értek el, legutóbb például Horvátországban, egy nemzetközi versenyen kaptak aranydiplomát. A működés viszont egyre nehezebb, mivel kevés a férfitag a kórusban.

– Eddig mindig vegyes kar voltunk, de most nem tudunk így hatékonyan dolgozni – mondja az elnök, Rácz Zoltán.

– Ahhoz hogy külön is tudjanak énekelni, a férfiak jelenleg a Szolnoki MÁV Férfikórusba járnak, de ha szükséges, vegyes karban is énekelnek. Kórusunkban alapvetően harminchat-negyvenes létszámmal a nők vannak többségben, a férfiak huszonöten vannak.

– A nagy kórusok vegyes karában kétharmad-egyharmad a nemek aránya, ez nálunk most jó is lenne, viszont nagyon sok férfi Budapesten dolgozik vagy vidéken lakik, úgyhogy a próbára járás vagy a próbáról hazajárás eléggé problémás, főleg télen.

– A hatékony munkához viszont próbafegyelem kell, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy az a huszonöt férfi egy héten egyszer ténylegesen jelenjen meg – hangsúlyozza az elnök.

A kórus a városi rendezvények egyik állandó szereplője
Fotós: Mészáros János

A Kodály Kórus ezért várja a jelentkezőket, főleg férfiakat, középiskolás kortól.

– Jó, ha az illető tud kottát olvasni, mert bár autodidakta módon is meg lehet tanulni a dalokat, az nagyon nagy munkával jár. Viszont nem sok időnk van, lévén heti egy vagy két próba este hattól nyolcig, vagyis egy hónapban összesen nyolc kétórás próbánk van.

– Ezért lenne jó, ha a jelentkező ismerné a kottát, mert így otthon tovább tudna ismerkedni az énekekkel – mondja a feltételekről az elnök.

– Felső korhatár nincs, a lényeg, hogy jó kondícióban kell lenni, mert az is nagyon fontos – mondja Rácz Zoltán.

– Fizikálisan is bírni kell a strapát, ugyanis van olyan, hogy egy óra hosszát kell énekelni. Van egyébként nyolcvankilenc éves kórustagunk is, Nagy Ferenc, aki egyik alapítója volt kórusunknak – tette hozzá.

A Kodály Kórus jelenleg az Újévi Tánckoncertre készül, amikor a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral, egy kétszáz fős kórusban énekelnek majd.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!