KARCAG

2017.12.07. 11:30

Anyák Háza biztosítja majd az karcagi kórházban az anyukáknak, hogy mindig beteg gyermekeikkel lehessenek

Országos program részeként hamarosan Anyák Háza lesz a Kátai Gábor Kórház a Gyermek- és Csecsemőosztállyal egy szinten.

Zeilerné Modla Irén és ötéves kisfia, Dominik Ferenc

Fotó: Daróczi Erzsébet

Ez azért is indokolt, mert a kórházban kezelt kiskorú gyermekek és szüleik nagy része igényli, hogy együtt lehessenek a gyógyítás teljes ideje alatt – tudtuk meg Nagyné László Erzsébet főigazgatótól.

– Az Anyák Háza program 2011-ben jött létre a Bethesda Kórház Alapítvány kezdeményezésében, és az ott működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek szüleinek elhelyezését kívánták méltóképp megoldani.

– Nálunk is évek óta van lehetősége a szülőknek, hogy együtt lehessenek gyermekeikkel a kórházi kezeléseik alatt. A szülők közül majdnem mindenki igényli ezt. A húszágyas gyermek- és csecsemőosztályon 18 éves korig látunk el betegeket.

– Most sokszor nehéz megoldani, hogy ágyon tudjunk elhelyezni minden anyukát. Reményeink szerint hamarosan igénybe vehetik a szülők az Anyák Házát, ezzel támogatva a kis betegek gyors felépülését – mondta Nagyné László Erzsébet, a kórház ugyanis eredményesen pályázott egy országos programon.

– Egy cég által kiírt program célja, hogy a Bethesda mellett más kórházakat is bevonjanak az Anyák Háza kezdeményezésbe. Ezen modell alapján építenek ki a szervezők egy országos hálózatot – sorolja az előzményeket a szakember.

– Érvényes pályázatot nyújtottunk be mi is, és bekerültünk az első tizenkettőbe. A kiíró által delegált szakemberek személyesen mérték fel a kórházra vonatkozó igényeket és lehetőségeket, majd értesítettek bennünket, hogy a két nyertes egyike vagyunk.

– Az ünnepélyes eredményhirdetés az elmúlt héten, Budapesten, a Bethesda Gyermekkórházban volt, ahol jelképesen átvehettem a megítélt ötmillió forintot. Ebből a gyermekosztály melletti üres részen alakítjuk ki az Anyák Házát.

Zeilerné Modla Irén és ötéves kisfia, Dominik Ferenc
Fotós: Daróczi Erzsébet

– A három szoba hét édesanya, édesapa vagy igény szerint nagyszülő méltó, komfortos, otthonos elszállásolására ad majd lehetőséget – sorolja Nagyné László Erzsébet.

A gyermekosztályon most is több anyuka fekszik bent gyermekével. A kisújszállási Zeilerné Modla Irén kisfia, az ötéves Dominik Ferenc légúti fertőzéssel került be egy hete a kórházba.

– Számomra is megnyugtató, hogy itt lehetek vele, neki pedig érzelmi szempontból jelent ez sokat. Nagyon jó, hogy megengedik, hogy vele legyek. Napközben sokat foglalkozhatom a kisfiammal, hogy ne maradjon le ovis társaitól – mondja az anyuka.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!