CIBAKHÁZA

2017.12.28. 07:00

Cibakháza eltörölné a kommunális adót, de csak akkor, ha a pénzből a lakók házaikat szépítgetnék

Eltörölnék Cibakházán az évi tízezer forintos kommunális adót, egy feltétellel: ha ezt az összeget az ingatlan szépítésére fordítják a lakosok. A község településképe ugyanis elszomorító. A jogszabályi lehetőségeket most keresik.

Bár Cibakházán nincsenek komolyabb termelő egységek, nem áramlik a településre külföldi tőke, de még csak jelentősebb állami támogatás sem érkezik a községbe.

A település gazdálkodása mégis stabil. Emiatt vetődött fel a gondolat, mi lenne, ha eltörölnék a településen az évekkel ezelőtt bevezetett kommunális adót.

– Aminek összege évi tízezer forint ingatlanonként, ezt két összegben kell a lakosoknak befizetni – mondja Hegyes Zoltán polgármester. Ebből a helyi adóból évente tizenötmillió forint folyik be az önkormányzat kasszájába.

– Az adóztatásnak azonban jelentős költsége van: minden érintettnek ajánlott levelet kell kiküldenünk, az ezzel foglalkozó kollégának pedig fizetést kell adni. Alapesetben is a bevétel 30 százalékát ezekre a kiadásokra kell fordítani.

A polgármester elmagyarázza, már önmagában a beszedés sem egyszerű, a fizetési hajlandóság ugyanis nem egy lakosnál hagy némi kívánnivalót maga után. Sok érintettnél nem lehet behajtani ezt az összeget, ellenben komoly munka és kiadás van a próbálkozással.

A település 800 milliós költségvetéséhez képest a kommunális adóból származó 15 millió nem túl jelentős összeg.

– Mindent összevetve tehát, az adót elvileg el is törölhetnénk. Ezzel azonban nem érnénk célt – vélekedik Hegyes Zoltán.

– A pénzt a lakosok az első bevásárláskor elköltenék, és az önkormányzat sem lenne „jobb fej”, azaz mintha mi sem történt volna. Valami másban gondolkodunk...

A településvezető arról beszél, mennyire elszomorító Cibakháza településképe. Kidőlt-bedőlt kerítések, vakolatlan házfalak, gondozatlan kertek, növények nélküli utcák fogadják a hozzájuk látogatókat. A helyiek többsége a pénzhiánnyal magyarázza mindezt.

– Azon gondolkodtunk, mi lenne, ha a kommunális adót nem kellene befizetni a lakosoknak, de valahogy köteleznénk őket arra, hogy költsék saját portájuk csinosítására ezt az összeget – magyarázza a polgármester.

Török István jegyzőt arról kérdezzük, adottak-e a jogszabályi körülmények ehhez.

– Egyelőre keressük a megoldást – válaszolja szűkszavúan a jegyző, hozzátéve, mivel a kérdést alaposan körbe kell járni, így változás csak 2019-től lesz – ha lesz egyáltalán.

A lakosoknak van ötletük

A helyiek többsége üdvözli az újszerű ötletet. Sárai Sándornétól azt kérdezzük, vajon mire elég tízezer forint, ha a porta csinosítására gondolunk.

– Ebből a pénzből például le lehetne festeni a kerítést vagy lehetne három-négy tuját, díszfát vásárolni az utcára. Nem nagy összeg, mégis látványosan megszépülhetne valami – bólogat az asszony.

Az is felvetődött a helyiek körében, mi lenne, ha csak helyi háztartási vagy kertészeti boltokban lehetne „beváltani” ezt a virtuális pénzt és csak bizonyos termékfajtákra.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!