SZOLNOK

2017.12.08. 20:00

Ismerjék meg a Gördeszkás fiú szobrának egyik rongálóját, aki őszintén megbánta bűnét

Idén februárban megrongáltak egy köztéri bronzszobrot a szolnoki főtéren. A fiatal elkövetők közül az egyik most megszólalt a történtekről. A peren kívüli eljáráson megállapított, közérdekű munkára kijelölt ideiglenes munkahelyén beszélgettünk vele.

Fotó: Csabai István

– Nem tudom meg nem történtté tenni az esetet, elég nagy hülyeséget csináltam. Ám az őszinte megbánáson kívül igyekszem a rám kiszabott közérdekű munkám során bizonyítani, hogy nem vagyok egy elvetemült vandál – kezdte honlapunk munkatársával beszélgetését az a 23 esztendős fiatalember, aki ez év február 11-e szombatjáról 12-e vasárnapjára virradóra másodmagával letört egy részt a Kossuth téren álló egyik bronszoborból.

A szegedi szobrászművész, Kligl Sándor 2009 szeptemberében felavatott Gördeszkás fiú című köztéri alkotása egy fél gördeszkával lett csonkább.

A város jegyzője hétfőn hivatalból megtette a feljelentést, a rendőrség a rongálókat a téren felállított térfigyelő-­kamerák segítségével igyekezett fülöncsípni.

A történtek után azonban a két fiatalember magától jelent meg a hatóságnál és vállalta fel bűnét.

– Aznap, szombat este barátokkal, haverokkal buliztunk, és mi tagadás, iszogattunk – mesélte el a cselekmény sztoriját a nevét és fotóját talán érthetően nem, ám a felelősségre vonást bátran vállaló fiú.

– Éjjel a kihalt Kossuth téren keresztül mentünk már hazafelé, amikor megláttam, hogy az egyik cimborám hajlítgatja a bronzszobor gördeszkáját.

– Valamennyire sikerült is neki elhajlítania, s amilyen pechem volt, akkor tört le egy darab az alkotásból, amikor én vissza akartam az eredeti állapotába igazítani. Akkor persze fel sem fogtuk, hogy kárt okoztunk.

Fotós: Csabai István

– Aztán másnap beszélgettünk róla, hogy ez mekkora idiotizmus volt, s miután az újságban, neten, Face­bookon is hírt adtak az eseményről, úgy döntöttünk, hogy saját magunk jelentkezünk a rendőrségen – emlékezett vissza.

A fiatalember – a néhány éve alkalmazható – peren kívüli megegyezéssel, közvetítői eljárás során 10 nap közérdekű munka büntetést kapott, illetve társával együtt a szobor helyreállításának és a hatósági eljárásoknak a költségét kellett megfizetniük.

A város a saját tulajdonában álló Szolnoki Városüzemeltetési (SZVÜ) Kft.-t jelölte ki a közérdekű munka elvégzése helyének. A fiú ma, december 8-án tölti le kiszabott büntetését.

– Kereshetnék hibákat, rosszul elvégzett feladatokat, de nem találnék – válaszolt érdeklődésünkre Lits László, az SZVÜ Kft. ügyvezető igazgatója.

– Új, ideiglenes munkatársunk a város játszó­tereinek karbantartásában és parkgondozásban, avar- és lombtisztításban jeleskedik. Őszintén mondom, elégedettek vagyunk vele, lelkiismeretesen dolgozik. Ha akarja, holnap már alkalmazzuk is! – kacsint az igazgató elismerően a fiúra.

Akinek azonban van munkája, alkalmazotti státuszban dolgozik egy cégnél. Közben levelező tagozaton egyetemi tanulmányokat folytat.

„Nagy árat fizetek érte”

– Ezt a marhaságot sosem felejtem el, elég nagy árat fizetek érte. A húsz nap szabadságomból tíz kiesett, és több százezer forint spórpénzem bánta a dolgot.

– Azt nem ígérem, hogy többet nem bulizok, ez nem lenne igaz. Viszont messzire igyekszem elkerülni az őrültségeket.

„Ezt az interjút pedig azért vállaltam, hátha a korosztályom azon tagjaihoz is eljut az üzenete, akik hasonló ostobaságokra képesek ittas állapotban...”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!