FELFÜGGESZTETT

2017.12.07. 12:45

Olyan súlyosan elhanyagolta három gyermekét a szolnoki nő, hogy személyiségük maradandóan sérült

A Szolnoki Járásbíróság 2017. december 5-én bűnösnek mondta ki 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és szülői felügyeleti jogát is megszüntette annak a 38 éves szolnoki nőnek, aki három kiskorú gyermekét olyan súlyosan elhanyagolta, hogy testi, erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődésük is veszélybe került.

A gyermekek ruházata gyakran nem az évszaknak megfelelő volt. Testnevelés órán tornafelszerelés hiányában nem öltöztek át.

Piszkos, rendetlen, elhanyagolt lakóhelyen, rossz higiéniai viszonyok között kényszerültek élni, ahol nem volt sem asztal, sem szék, és hiányoztak a nyugodt tanulás, az iskolai felkészülés legalapvetőbb feltételei.

Édesanyjuk nem nevelte beléjük a tanulás, a tudás és a társadalmi szabályok betartásának fontosságát, nem követte nyomon tanulmányi eredményeiket, nem gondoskodott megfelelően tankötelezettségük teljesítéséről.

Nem ment el a szülői értekezletekre, fogadóórákra és nem tartotta a kapcsolatot az iskolákkal, így nem véletlen, hogy gyermekek házi feladatukat rendszeresen nem készítették el, három tanév alatt összesen több mint másfél ezer tanóráról hiányoztak igazolatlanul és kettejük évismétlésre is kényszerült.

Az elhanyagolás következtében a gyermekek erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődése elmaradt azonos korú társaiktól és személyiségszerkezetük maradandóan sérült.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: kiskorú veszélyeztetését követi el az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, és bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Szolnoki Járásbíróság a napokban, 2017. december 5-én meghozott ítéletében arra megállapításra jutott, hogy a vádlott a fenti bűncselekményt mindhárom gyermeke vonatkozásában elkövette, ezért 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az asszonyt, és két, még kiskorú gyermeke vonatkozásában megszüntette a szülői felügyeleti jogát.

Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett – tájékoztatta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!