IZGALMAS 2017

2018.01.21. 11:21

A megyében 6 elképesztő rekordot is felállítottak az elmúlt években

Sok évtizede, 1955 karácsonya előtt jelent meg először a Guinness-rekordok könyve. A világszerte ismert nemzetközi kötetet számos nemzeti gyűjtemény is követte, többek között idehaza a Magyar Rekordok Egyesületének adatbázis. Megtalálhatók benne azok a csúcsteljesítmények is, melyeket a mi megyénkben állítottak fel.

Czakó Nóra

Sebestyén Istvántól, a magyar rekordok regisztrátorától megtudtuk, hogy Szolnokon készítették el a leghosszabb hajfonatot. Az általa rögzített és hitelesített eredmények között található még az ország leghosszabb hajókaravánja is, melyet a Tisza-tavon mutattak be.

Mezőtúron főzték meg a legnagyobb mennyiségű köleskását, és itt állították fel a legtöbb résztvevővel megvalósított falfestés rekordját is. A legtöbb rózsaszálat egy jászberényi hölgy kapta ajándékba, a szolnokiak pedig hulahoppkarika-körbevezetésben jeleskedtek. De nézzük büszkeségeinket szép sorban!

Kezdjük azzal a különleges rekorddal, amit 2015. június 7-én állítottak fel a mezőtúri egészségnapon.

A szervezők a legnagyobb mennyiségű, 2015 adagnyi köleskását szerették volna megfőzni egyetlen edényben. Ennek elkészítéséhez sok alapanyagot szállítottak a helyszínre.

Így 160 kiló kölest három zsákban, 120 kiló kockára vágott mangalica sertéshúst, 10 kiló sertészsírt, 40 kiló aprított, tisztított vöröshagymát, 2 kilónyi őrölt piros paprikát, 2 kiló sót, fél kiló köményt, 20 dekagramm borsot és 2 kiló fokhagymát.

A főzés Miskolczi Imre szakács vezetésével kezdődött. Egy háromszáz literes főzőüstben mangalica alapanyagokból pörköltalapot készítettek, egy kétezer literes edényben pedig a köles főtt.

A rotyogó hagymás alaphoz 120 kilogramm húst, egy vödörnyi, közel tíz liter vizet és 1 kiló piros paprikát adtak hozzá. Ezután a kész hagymás pörköltalapot hozzáöntötték a majdnem készre főzött köleshez, ezzel a 400 kilónyi kiindulótömeg közel 550-re nőtt.

Nem sokkal egy óra előtt, mintegy négy óra főzés után az étel elkészült, és megkezdték a köleskása kiosztását 200 grammos műanyag tányérokban.

A mintegy 450 kiló körüli kész köleskása körülbelül 2000 adagnak felelt meg. A szervezők ezzel felállították a legnagyobb mennyiségű, egyszerre elkészített köles egytálétel magyarországi mennyiségi rekordját, amely még finom is volt.

Megállapították, hogy az étel mindenben megfelel a hagyományőrző pásztorétel, a Túri köleskása pásztor módra követelményeinek.

A mezőtúri egészségnapon megfőzték a legnagyobb mennyiségű köleskását.
Fotós: Fodor Orsolya

Szintén 2015-ben megyénkben készült el a leghosszabb hajfonat is, április 19-én, a Szolnoki Művésztelepen.

Magyarné Szűcs Erika fodrász arra vállalkozott, hogy 50–100 személy hajából egy több mint tíz méter hosszú, egybefüggő hajfonatot készít. A helyszínen felállított székeken összesen 62 helyet készítettek elő.

A modellek azonban ötös csoportokban foglaltak helyet, hogy minél kevesebbet kelljen egy helyben ülni. Magyarné Szűcs Erika 13 óra 7 perckor kezdte el fonni az első modell haját, majd sorra következtek a többiek is. Azután 16 óra 15 perckor, 188 perc folyamatos hajfonás után Magyarné Szűcs Erika bejelentette, hogy elkészült a hajfonat.

A Szolnoki Művésztelepen több mint huszonhárom méter hosszú hajfonat készült 2015-ben.
Fotós: Mészáros János

Az elkészült mesterművet először mérőszalaggal mérték meg, melynek eredménye 23,4 méter volt. Ezután a mérést megismételték, melyhez a helyszínt körülkerítő, immáron feleslegessé vált műanyag szalagot használták fel.

A hajlékony szalagot pontosan végigfektették a fonaton, majd megjelölték a fonat kezdetét és végét rajta. Ezután a területtel szomszédos füves részt összekötő betonjárdán kifeszítve, megmérték a hosszát, amely 23,9 méter volt, alátámasztva a korábbi mérést.

Ezzel Magyarné Szűcs Erika a szervezők segítségével új magyar kettős rekordot állított fel. A leghosszabb, élő személyek hajából összefont hajfonat hossza fél méter pontossággal 23,6 méter volt. A legtöbb személy részvételével megszervezett tömeges hajfonás rekordját 52 személlyel állították fel.

Fotós: Mészáros János

Hat éve, 2012. augusztus 10-én a jászberényi Földházi Tünde egy férfitől 111 csokorba kötve, 888 szál rózsát kapott ajándékba. E virággyűjteménnyel került be a magyar rekordok adatbázisába.

A csokrokat augusztus 17-én, egy családi ház udvarán csoportosították, hogy könnyebb legyen megszámolni őket. Mindkét esetben 109 lett a végeredmény.

A csokor készítői elárulták, hogy az ismeretlen férfi 111 csokrot rendelt, de tévedésből csak 109-t szállítottak ki a címzettnek. Elmondták, hogy a nevét felfedni nem kívánó személy augusztus 12-én kifizette a rekord mennyiségű rózsaszálból álló csokrokat.

Összesen 377 ezer forintjába kerültek.

Három csokor véletlenszerű kiválasztásával ellenőrizték a csokronkénti rózsaszálak darabszámát. Mindhárom esetben pontosan 8 darabot számoltak, így feltételezhető, hogy valamennyi csokor 8 szálat, tehát összesen 872 szálat tartalmazott.

E gyűjteménnyel Földházi Tünde felállította az egy személytől egy alkalommal megkapott legtöbb rózsacsokor, illetve rózsaszál magyarországi mennyiségi rekordját.

Kettős siker

Két éve, 2016. május 29-én a szolnoki Nefag parkerdő játszóterénél a kézfogással alkotott zárt körön történő hulahoppkarika-körbevezetés rekordját szerették volna felállítani.

A körben állók a karjukat emelve, átsegítették a karikát a másik személy vállára, majd azok a lábukkal is átbújtak rajta. Mindezt úgy kellett megtenni, hogy senki nem engedhette el a mellette álló kezét.

Szolnokon a zárt körön történő hulahoppkarika-körbevezetés rekordja is megdőlt.
Fotós: Csabai István

A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete által szervezett kísérletet 12 óra 36 perc és 12 óra 44 perc között hajtották végre.

A 88 személynek 8 perc alatt sikerült ezt a hazai tömegszerűségi rekordot felállítani. A résztvevők felállították a zárt láncú karikaátadásnak a 11 fő/perces első érvényes sebességértékét is.

Ötszáz fiatal festette egyszerre a falat öt percen keresztül

Mezőtúron 2013. július 26-án a „Csillagpont” Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozón is született egy megyei rekord. A résztvevők azt tervezték, hogy legalább öt percig festik egyszerre több százan a főiskola területét a piactól elválasztó falat.

Végül a 124 méter hosszú falfelületet, összesen 214 négyzetmétert, ötszáz fiatal dekorálta ki. Ezzel felállították a legtöbb résztvevővel megvalósított falfestés magyarországi tömegszerűségi rekordját.

Szintén 2013-ban a leghosszabb Tisza-tavi hajókaraván rekordkísérletére is sor került Sarudon. A szervezők a 2011 augusztusában ugyancsak általuk felállított 56 hajóból álló rekordot szerették volna megdönteni.

A karavánt összesen 130 fő részvételével és 58 gépes és evezős hajóból alakították ki. Majd háromszáz métert tettek meg a nyílt vízen, ám közben az erős szél kétszer is befújta a karavánt a nádasba, ahonnan ki kellett vontatni.

A szervezőknek ennek ellenére sikerült megdönteni az ország leghosszabb, állóvíz felületen egymáshoz kötött vízi járművekből álló zárt konvojának rekordját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!