TOMAJMONOSTORA

2018.01.05. 19:51

Elszaporodtak a lopások Tomajmonostorán – összefogtak a lakosok

Megyénkben az egyik legjobb bűnügyi statisztikával rendelkezik Tomajmonostora. A Jászkunság egyik legkisebb településének nyugalmát az aktív, önkéntes helyiekből álló polgárőrség vigyázza. Sokáig saját eszközeiket használták, most önerőből terveznek fejlesztéseket.

Csécsei Csaba, az egyesület vezetője

Fotó: Mészáros János

A közmunkástól a ­polgármesterig, a tanártól a vállalkozóig, a maga­ módján mindenki tesz a faluért­. A Tomajmonostorai Polgárőr­ Egyesület – a tolvajok tettenérése mellett –, egyik szemét mindig az idősökön és rászorulókon tartja. Főleg ilyenkor, télen.

Körülbelül tíz-tizenkét éve működik polgárőrség a településen félhivatalos, önkéntes alapon. Az előzmények a falu összefogásában gyökereznek.

– Egy időben elharapódzott a lopások száma Tomajmonostorán, ezeket nem helyiek követték el. A további esetek megelőzése érdekében összeálltunk néhányan, voltak tettenéréseink, drasztikusan csökkent a lopások száma a községben – idézte a kezdeteket Csécsei Csaba, az egyesület elnöke.

Ekkor önerőből vásároltak eszközöket, saját telefonjaikat használták. Közel egy éves előkészítés után sikerült az egyesület bejegyzése 2016 októberében.

Az elmúlt év a támogatók keresésével telt, de 2018-ban már szeretnének előrelépni. Konkrét tervük, hogy áprilisra minden tagjukat felszereljék a szükséges formaruházattal és eszközökkel.

Fő céljuk most olyan eszközök beszerzése, melyek megkönnyítik a munkájukat, tovább fejlesztenék a rendelkezésükre álló technikát és elengedhetetlen egy szolgálati gépkocsi beszerzése is.

– Egy kiépített, évek óta jól működő hír- és riadóláncnak köszönhetően gyors az információáramlás a szervezeten belül, így gyorsan és hatékonyan tudunk mozgósítani­.

– Az idősekre kiemelten figyelünk – fogalmazott az elnök. E célból működik egy piramis jellegű információs lánc, melyben mindenki tudja, hogy ki az a két ember, akit értesítenie kell. ­Tapasztalataik szerint így rendkívül gyorsan mozgósítható az állomány.

Mindennek az alapja a jó közösség, minden generáció képviselteti magát az egyesületben, jó kapcsolatban vannak a környező települések polgárőrségeivel is.

Egyaránt jó az együttműködés a rendőrséggel, külön büszkék arra, hogy a szervezet soraiban rendőr is teljesít szolgálatot, pontosabban ő látja el a szolgálatvezetési feladatokat. Szaktudása és tapasztalata sokat jelent.

Csécsei Csaba, az egyesület vezetője
Fotós: Mészáros János

– Rendkívül jó viszonyban vagyunk az ­önkormányzattal, sok támogatást kapunk, de jó lenne még több forráshoz ­jutni – mondta viccelődve.

Tomajmonostorán jelenleg ugyan alacsony a bűnelkövetések száma, a járőrözés és a rendezvények biztosítása azonban munkát ad az egyesületnek.

Télen a rászorulóknak és időseknek segítenek, legyen szó látogatásról, tüzelésről, beszerzésről, emellett figyelik és megpróbálják elejét venni a falu határában történő falopásoknak is.

A közmunkástól a vállalkozóig

A Tomajmonostorai Polgárőr Egyesület zászlaja alatt sorakozik a falu legaktívabb civil közössége.

A mezőgazdasági vállalkozótól a polgármesteren, pedagógusokon át képviselő-testületi tag, ipari vagy mezőgazdasági munkás, de még közmunkás is van az aktív tagok között. Az egyesület működésében megjelenő összefogást, a falu összetartását nem is kell tovább magyarázni.

Már most biztos, hogy a következő taggyűlésen legalább öt fővel bővül tovább a jelenleg huszonnégy fős létszám, melyben hölgyeket is szép számban találunk.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!