Jászberény/Frissítve

2018.01.23. 14:51

Jászberény megyei jogú várossá szeretne válni

Kedden délután rendkívül sajtótájékoztató keretben jelentette be Pócs János országgyűlési képviselő és Dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere, hogy kezdeményezik Jászberény megyei jogú várossá nyilvánítását.

Banka Csaba

A városháza dísztermében Dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatója, Borbás Ferenc Jászkun főkapitány és Dr. Rédei István a Jászsági

Menedzser Klub Egyesület elnöke társaságában az országgyűlési képviselő kifejtette a város eddigi teljesítménye érdemessé teszi arra, hogy megyei jogú várossá váljon.

Az elmondottak szerint a javaslatot már megismerte a miniszterelnök és a kezdeményezés élvezi a kormánypárt parlamenti frakciójának elvi támogatását.

A kezdeményezésről az országgyűlésnek kell állást foglalnia. A parlamenti beterjesztés előtt aláírásgyűjtést kezdeményeznek a kistérségben, hogy demonstrálhassák a javaslat társadalmi támogatottságának mértékét.

A képviselő egyebek mellett rámutatott, hogy Jász – Nagykun – Szolnok Megye cégeinél keletkező 96 milliárd forintos gazdasági eredmény 45 százaléka, mintegy 42 milliárd forint a Jászságban jön létre.

A város és a kistérség kulturális értékei, Jászság Népi Együttessel, a Csángó fesztivállal, a Jász Múzeumban őrzött jászkürttel országosan ismertek. A térségi sportélet központja is a város, több ezer igazolt sportolója van a helyi kluboknak.

Dr. Szabó Tamás hozzátette, amellett, hogy teljesítik a megyei jogú várossá nyilvánítás törvényi kritériumait, három pillérre támaszkodik javaslattervezetük. Egyrészt a város gazdasági teljesítményére, az itt található kulturális értékekre, valamint a jász identitástudatra.

Fotós: Banka Csaba

A tájékoztatón részt vevők üdvözölték a kezdeményezést. Dr. Rédei István szerint újabb előrelépés jelenthet a cím elnyerése Jászberénynek.

Hortiné Dr. Bathó Edit rámutatott, hogy a város történelmi hagyományai is alátámasztják a kezdeményezést. Borbás Ferenc pedig az összefogás fontosságát emelte ki a tájékoztatón.

Dr. Szabó Tamás kifejtette, szeretnék, ha Jászberény teljesítménye alapján a jövőben részesülhetne a megyei jogú városokat érintő infrastrukturális fejlesztési forrásokból.

Pócs János honlapunk érdeklődésére elmondta, első lépésként minél több aláírást szeretnének gyűjteni a javaslat támogatása érdekében. A javaslat parlamenti beterjesztését legalább egy fél éves előkészítő folyamat előzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!