KARCAG

2018.01.17. 20:00

Kóbor ebek támadták meg a vakvezető Bogit, mikor gazdájával munkába sétáltak

Több mint húsz éve közlekedik már a városban vakvezető kutyával Erdősné Onda Marica. Eddig még nem történt meg vele, hogy munkába menet kóbor kutyák rájuk támadtak volna. Most pár napja ez történt. Szerencsére segítségükre siettek arra járó anyukák.

Daróczi Erzsébet

Erdősné Onda Marica és hű segítője, Bogi

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Látóként születtem Szolnokon, majd tizenhat évesen egyik napról a másikra elvesztettem a látásom. Megműtöttek, s három hónap vakság után valamennyit láttam, aztán teljesen megvakultam.

– Az első vakvezető kutyámmal, Deaesyvel kinyílt előttem a világ. Majd két évtizede, férjem révén, Karcagra kerültem. Viktor fiam ma már felnőtt, de vele tanultam meg, mekkora felelősség másokról is gondoskodni.

– A háziorvosi intézményben dolgozom telefonközpontosként. Mostani kutyámmal, Bogival 2014 márciusától közlekedem. A debreceni Hajdúsági Vakvezető és Kutyakiképző Alapítványtól kaptam, Szűcs András képezte ki.

– A fekete labrador retriver szuka ivartalanítva van, hogy ne vonzza a kóbor kutyákat. Eddig nem is volt gond. Általában reggel 8-ra vagy 10-re jövünk dolgozni, s napközben itt van velem.

– Ezen a reggelen is a szokásos útvonalon jöttünk, s, ahogy a múzeum mögötti járdáról a Kálmán utcai járdára értünk, körömkopogást hallottam az aszfalton. Azonnal tudtam, hogy kutyáról van szó, s olyan érzés volt, mintha jobb oldalról ellökték volna mellőlem Bogit.

– A hámfogót elengedtem, mert nem tudtam, mi történik. Közben az odasiető anyukáktól megtudtam, két nagyobb testű kutya megtámadta Bogit.

– Először próbáltam elhúzni onnan, de azt sem tudtam, hol vannak a kutyák, így elengedtem a pórázát is, hogy meg tudja védeni magát.

– Szerencsére nem egy félénk kutya, ki tud állni magáért. Hadonászni, rúgni sem mertem, mivel nem látok, féltem, a saját kutyámat rúgom meg. Közben a két kutya a velünk párhuzamos Kiss Antal utcába menekült, így visszahívtam Bogit.

– Az anyukák megkérdezték, megengedi-e a kutya, hogy átnézzék nem sérült-e meg. Megigazítottuk rajta a hámot, s az egyik anyuka eljött velünk a rendelőig – sorolja Marica.

– Az anyukával elindultunk a 60–70 méterre lévő munkahelyem felé, átjöttünk a másik oldalra, hogy az utcatorkolatban ne legyünk újból kitéve a kutyáknak.

Erdősné Onda Marica és hű segítője, Bogi
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Azóta a férjem és a kollégák is nézték, de nem találkoztak a két nagy testű kutyával. Mivel vak vagyok, nem tudok leírást adni, de vélhetően egy házból jöhettek ki kapunyitáskor – mondja Erdősné Onda Marica, aki aznap megkérte férjét, jöjjön értük, és együtt menjenek haza.

– Másnap reggel Bogi vezetésén azt éreztem, izgatottabb, nagyon figyelt, kapkodta a fejét, nem látja-e a kereszteződésben újból a kutyákat. Azóta ugyanolyan megszokott rendben, szépen közlekedünk, ügyesen vezet.

– A kutyatámadás sem tántorított el attól, hogy továbbra is vakvezető kutyával közlekedjek, bár azóta belegondoltam, hogy mi történhetett volna. Jó érzéssel tölt el, hogy az emberek mennyire figyelnek ránk, és segítőkészek.

– Beszéltem a kiképzőiskola vezetőjével, ő is azt mondta, jól csináltam, hogy hagytam, hogy Bogi meneküljön. Ha pórázon tartom, nem tud védekezni, vagy annyira közel lesz hozzám, hogy megharaphatnak a kóbor kutyák. Még egyszer köszönöm azoknak, akik segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!