JÁSZSÁG

2018.01.02. 17:30

A kultúra ügyének becsülete is növekedett teljesítményükkel

„A honismeret ügyének felkarolásához, a kulturális élet sokszínűségéhez, szellemi teljesítményükkel, szilárd értékrendjük felmutatásával járulnak hozzá a Jászságért Díj kitüntetettjei.” Ezt dr. Dobos László, „A Jászságért” Alapítvány kuratóriumának tagja, a Jászok Egyesülete elnöke mondta a díjazottak találkozóján.

A Jászságért Díj kitüntetettjei közül tizenketten tudtak jelen lenni az év végi találkozón. Szavukra sokan figyelnek a Jászságban és a térség határain túl is

Fotó: Banka Csaba

A Jászságért Díjat huszonöt éve ítéli oda rendszeresen az arra érdemeseknek „A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma. A díjazottak pedig Fodor István Ferenc – szintén jászságért díjas – kezdeményezésére, 2005 óta tartják év végi találkozójukat Jászjákóhalmán, a Gazdakör épületében.

– Arra gondoltam, hogy a kitüntetettek életművükkel bizonyították azt, hogy érdemesek mások figyelmére – mondta Fodor István Ferenc szervezőként a múlt héten tartott találkozón.

– Ebben az esetben pedig nem haszontalan az, ha legalább évenként egy alkalommal összegyűlünk, összefoglaljuk mindazt, amit abban az évben sikerült elérnünk, beszámolunk terveinkről, adott esetben akár javaslatokat is megfogalmazhatunk, nem mellékesen pedig egy kellemes ebéd mellett elbeszélgetünk egymással – tette hozzá.

– A jász teljesítmény, szellem, géniusz elismerése a Jászságért Díj – mondta érdeklődésünkre dr. Dobos László.

– A legkiemelkedőbb kulturális, emberi teljesítmény bemutatása és összeg­zése. A kitüntetettek köre pedig egy olyan csoport, akik sokszor irányt mutattak mindannyiunknak kutatásaikkal, publikációikkal, értékrendjük nyilvános megvallásával.

– Mindig kifejezik azt, hogy mi az a kapocs, ami a Jászsághoz köti őket, és mi az, amit fontosnak tartanak a térség múltjából. Úgy is fogalmazhatnék, hogy látható és követhető szellemi tűzoszlopként jelennek meg előttünk – fogalmazott.

Az alapítvány kuratóriumának tagja kiemelte, hogy a díjazottak számos tanácsot fogalmaznak meg, de ezek közül egyik sem kinyilatkoztatás.

A Jászságért Díj kitüntetettjei közül tizenketten tudtak jelen lenni az év végi találkozón. Szavukra sokan figyelnek a Jászságban és a térség határain túl is
Fotós: Banka Csaba

– Azt gondolom, hogy számos helyen minőségi változás következett be a korábbiakhoz képest, hiszen a hagyományőrzés becsülete mindenütt megnőtt – mondta.

– Volt persze, ahol ez eleve kézenfekvő dologként jelent meg, de a kultúra felértékelődéséhez járult hozzá ez a kör – tette hozzá dr. Dob

Huszonhetedik alkalommal

A díj súlyát nem pusztán az adja meg, hogy évente egy személy kapja meg – jegyezte meg Dobos László –, nem is az, hogy egymillió forint jár az elismeréssel, hanem inkább az, hogy kik kapták meg eddig.

A patináját ez adja, ami kötelezi is a kuratóriumot. Nem lehet alább adni az újabb díjazott személy elismerése alkalmával sem.

A Jászságért Díj kiírását nemrégiben már huszonhetedik alkalommal tették közzé. A kitüntetést Jászfényszarun, a huszonnegyedik Jász Világtalálkozón adják át június 30-án.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!