JÁNOSHIDA

2018.01.12. 07:00

Kétszáz éves falfestményeket fedeztek fel a jánoshidai rendház felújításakor

A szakemberek sem számítottak arra, hogy gazdagon díszített falfestményeket találnak Jánoshidán, a premontrei rendház felújítása kapcsán végzett előzetes falvizsgálat alkalmával. A kettőszáz éves festett díszítések restaurálásához az önkormányzat megpróbálja előteremteni a plusz forrásokat.

Sisa Béla szakreferens és Eszes Béla polgármester közösen nézték meg a feltárt, egyelőre halvány festményrészletet.

Fotó: Banka Csaba

Egyetlen dokumentum, semmilyen adat nem utalt arra, hogy Jánoshidán az egykori premontrei rendház falát festett képek, copf stílusú díszítőelemek borítják.

– Azt gondoltuk, a jogszabályokban előírt előzetes kutatásokat követően minden az eredeti tervek szerint haladhat majd az épület felújításakor – mondta Sisa Béla, a kormányhivatal szolnoki járási hivatalán belül működő építésügyi és örökségvédelmi osztály műemléki szakügyintézője, amikor a település polgármesterével, Eszes Bélával együtt bejártuk az épületet.

– Nagy örömmel láttuk azt a restaurátor kollégákkal, Fodor Edinával, Maracskó Izabellával és Egri Hunorral, hogy viszonylag jó, de mindenképpen felújítható állapotban találtuk meg a klasszicista díszítőelemeket, festményeket.

– Pontosan még nem lehet tudni, hogy mit is ábrázolnak a képek, ez a további vizsgálatokkal derül majd ki. Az azonban már most biztosnak látszik, hogy a rendház 1820-as bővítésekor – amikor emelet került a korábbi barokk épületre – festették meg a képeket, illetve a díszítőelemeket.

– Az alsó szinten nem maradt meg az eredeti barokk stílus, itt egyelőre csak díszítőelemeket találtak a szakemberek, az emeleten viszont úgy tűnik, minden helyiséget képekkel, freskókkal is díszítettek.

– A most következő elemzések, további vizsgálatok deríthetik azt ki, hogy örökségvédelmi szempontból mely helyiségek festését szükséges eredeti formájában visszaállítani, és melyek azok, ahol egy-egy falrészleten tudják majd jelezni, hogy milyen is lehetett az egykori díszítés – tudtuk meg a szakembertől.

Eszes Béla polgármester elmondta, egyrészt nagyon örültek annak, hogy a felfedezés eredményeként még inkább korhű környezetet teremthetnek a premontrei rend tevékenységéről szóló bemutatóhelynek.

Másrészt viszont az összességében 300 millió forintos, felújítást célzó pályázati támogatás nem lesz elegendő ahhoz, hogy a várhatóan több tíz millió forintos plusz költséget jelentő restaurációt is fedezze.

– Az új felfedezés az önkormányzatunk számára kijelölte a feladatot: anyagi forrást kell találnunk a plusz munkákhoz. Egyelőre még nem tudjuk, hogy miből tudjuk majd finanszírozni, de bízunk benne, hogy találunk forrást – mondta.

Sisa Béla szakreferens és Eszes Béla polgármester közösen nézték meg a feltárt, egyelőre halvány festményrészletet.
Fotós: Banka Csaba

A rendház felújításához elnyert pályázati támogatás a premontrei szerzetesek életének bemutatása mellett lehetőséget ad ahhoz is, hogy egy rendezvények számára helyet biztosító létesítményt is kialakítsanak.

A napokban megtalált falfestmények miatt az eredeti terveken némiképp módosítani kell. Ezt a feladatot az örökségvédelmi hatósággal szoros együttműködésben végzik az elkövetkező hetekben.

Nem lett az enyészeté

Csak az utóbbi másfél évtizedben állt üresen az egykori rendház Jánoshidán. Korábban – a szerzetesrendek hazai felszámolását követően – napközi konyha, diákmenza, szolgálati lakások kaptak helyet az épületben.

Igaz, ekkorra a falakat már rég lefestették, de a folyamatos használat miatt a világháborút követő évtizedekben is fordítottak állagmegóvásra, és nem lett az enyészeté az épület.

A helyiek azt remélik, hogy 2019 augusztusára, a felújítást követően, régi szépségében láthatják majd újra a rendházat.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!