Fegyvernek

2018.01.06. 15:30

Szemkápráztató mennyiségű régi tárgyat gyűjtött össze Lajos, de a legkedvesebbek a dédszülők fotói

Takaros, tornácos parasztház áll a modern építésű mellett egy Szivárvány ­utcai porta udvarán Fegyverneken. Tulajdonosa, Molnár Lajos huszonöt éve gyűjti a pásztorélet emlékeit, használati tárgyait, a több mint háromezer darabos gyűjteményt helyezte el a két helyiségből álló épületben.

Molnár Lajos múzeumában leginkább a 19. század emlékeit gyűjtötte össze

Forrás: Beküldött fotó

Pásztor­botok, népviseletek, régi bútorok, tizenkilencedik századi­ szentképek – szemkápráz­tató mennyiségű és szépségű­ tárggyal van tele Molnár ­Lajos saját kis múzeuma. ­Huszonöt éve kezdte gyűjteni a régiségeket, a legelső ­darabok nagyszüleitől maradtak rá.

– A pásztorélet érdekel leginkább, a családunkban ugyanis a nagybátyám valaha ezzel foglalkozott – ­mesél a kezdetekről Lajos, akinek ez csak a hobbija, főállásban egy törökszentmiklósi mezőgazdasági vállalatnál dolgozik.

– Annak idején megfogtak a régi családi fotók, később a kisebb használati tárgyak, régi csengők, kolompok, bicskatartók, botok is hozzám kerültek.

– Azután­, amikor már jártam az országot és valami megtetszett, akkor bekerült a gyűjteményembe. ­Lehet, hogy furán hangzik, de én csak gyűjtöm, nem kereskedek ezekkel a tárgyakkal.

– Eddig már háromezer-háromezerkétszáz van, főleg a tizenkilencedik századból való relikviák, kiskanalak, bibliák, szent képek, korpuszok – sorolja.

Van olyan tárgy is, melyre a gyűjtő több évet is várt, de úgy gondolja, megérte.

– Tiszaburán lakott egy nagynéném, akinél fiatalabb koromban gyakran vendégeskedtem, nyaraltam. Még két éve is rendszeresen jártam hozzá, sajnos ma már nem él.

– Az ő környezetében éltek idős emberek, sokat beszélgettem velük is. Amikor kiderült, hogy mivel foglalkozom, nagyon sok dolgot kaptam tőlük. Vannak olyan tárgyak, melyekre négy, öt, de akár nyolc évet is vártam.

Molnár Lajos múzeumában leginkább a 19. század emlékeit gyűjtötte össze
Forrás: Beküldött fotó

– Ezek között van szentkép, de az 1800-as évekből származó porcelán falióra is. Nem akartam máshol beszerezni, inkább kivártam, ameddig szólnak, hogy vihetem. Kétszer soha nem kértem, ezt megtanultam az évek alatt.

– Egyszer megkérdeztem, hogy ha már nem kötődik az adott tárgyhoz vagy nincs rá szüksége, nem lehetne-e, hogy ideadja. Lehet hogy évek múlva szólt, de szólt… és én azonnal érte mentem – idézi fel a gyűjtés körülményeit.

Lajos három év alatt építette­ meg udvarán a régi típusú ­parasztházat, hivatalosan megterveztette és saját kezűleg húzta fel. Azóta már látogatói is voltak, akik ismerősökön keresztül hallottak a páratlan gyűjteményről.

Ő is utazik, leginkább a Hortobágyra, ahol pusztai emberekkel találkozik, hogy még inkább megismerhesse a pásztoréletet.

A dédszülők régi fotói a legkedvesebbek

A nagyszüleimtől sokat hallgattam a történetüket. Dédapám harcolt az első világháborúban, azt túlélte. Ám 1919-ben, amikor a románok lerohanták az országot, éppen Fegyvernek mellett aratott.

A románok nagy mészárlást rendeztek. Őt is megölték… A róluk készült­ fotók végigkísérték az életemet. Nyáron albumot ­készítettem körülbelül kétszáz régi fotóból, melyet egyszer majd a fiaimnak szánok.

A kisebbik nyolc-, a ­nagyobbik tizennyolc éves. Jelenleg még a tanulás köti le őket, de bízom benne, hogy egyszer nekik is olyan fontos lesz a családi múlt, mint számomra, és tovább viszik hagyományainkat – ­reménykedik Molnár Lajos.

Molnár-Révész Erika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!