SZOLNOK

2018.01.18. 14:45

Szolnok főterén parkol az Arany verseket rappelő busz (galéria)

A színes rajzaival szemet vonzó, a Toldi-ballada nevezetes fejezeteivel felfestett autóbusz parkolt le három napra a Kossuth térre. Hirdetve: megérkezett a megyeszékhelyre a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vándorkiállítása, a 200-as jelű Arany-busz.

Mészáros Géza

A kulturális intézmény Arany János munkássága előtt tisztelegve állította menetrendbe a különleges tömegközlekedési eszközt. Mégpedig a 200. évforduló kapcsán, tavaly.

A jármű ez év végéig körbeutazza a Kárpát-medence magyarlakta településeit. A mozgótárlat versek, képek, különféle dokumentumok segítségével mutatja be Arany János életművét.

A beépített, fából készült installációk és a manuális játékok, valamint a digitális eszközök nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. Megismerhető például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei.

Kipróbálható a petrencerudas és a malomköves Toldi erőjáték, de a látogatók meghallgathatnak dalba mondott verseket és rappelt Arany-szövegeket is.

– Nagyon érdekes és nagyon hasznos a tanórai tanulmányok ilyetén bemutatása, kiegészítése – mondta határozottan Király Krisztina, az Arany-buszt szerda délelőtt meglátogató Kodály Zoltán általános iskolai osztályának kísérő magyar-könyvtár szakos tanára.

– A diákoknak azért más, mint egy hagyományos óra, mert kimozdulnak az iskolapadból, a korosztályukat izgató módon is kapnak ismereteket a kötelező tanulmányaikhoz.

– Gondolok arra, hogy egyes Arany-versek rappelt formában hangoznak el, vagy az okos digitális eszközök használatával vizuálisan jelennek meg az író-költő életének részletei – teszi hozzá a pedagógus.

Akinek gondolataihoz hasonló állásponttal csatlakoznak a diákok is.

– Rendkívül szórakoztató – állítja Vivi, aki épp a tükörírásos szerkezet előtt állt le. – Olyan, mintha egy vidám osztálykiránduláson lennénk, miközben becsap bennünket a látvány, hiszen mi most nem is kikapcsolódunk, hanem tanulunk – hangsúlyozta bölcs meglátással Marci.

S valóban, az Arany-busz nem csupán száraz ismereteket ad, hanem különleges élményt is nyújt valamennyi érdeklődőnek. Érdemes tehát felülni rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!