CIBAKHÁZA

2018.01.13. 11:25

Tudja, hogyan lehet feltörni egy biciklizárat? Cibakházán oktatófilm is készült róla

Biciklilakat-feltörő „filmet” mutattak be a lakosoknak Cibakházán, a legutóbbi falugyűlésen. Félreértés ne essék: nem arra oktatták a résztvevőket, hogyan lehet a legkönnyebben ellopni a kerékpárokat, pusztán szemléltetni akarták, mennyi időt vesz igénybe egy lakat kinyitása. Nagy gondok vannak ugyanis a településen.

– Egy lakat kinyitásához alig kell pár másodperc, láttuk a felvételeken – ingatja fejét Hegyes Zoltán, majd elmeséli, tavaly állt elő ötletével, miszerint összegyűjti azokat a térfigyelő kamerás felvételeket, melyeken jól látható, milyen módszert használnak az elkövetők a lakat kinyitására. Ezeket aztán egy lakossági fórumon vetítette le a résztvevőknek, persze, kitakarva az arcokat.

– Szerettem volna, ha látja mindenki: egy tolvajnak a számzár kinyitása semmiféle problémát nem okoz. A felvételeken kiszámolható, tíz másodperc alatt nyílt ki a lakat. El kell felejteni tehát a számzáras lakatokat! – javasolta a gyűlésen és most is a településvezető.

László Imréné Ica néni azt mondja, nagyon mulatságosnak tartotta, amikor régebben idős szomszédasszonya vastag „tehénlánccal” kötötte le kerékpárját.

Aztán amikor tőlük is ellopták a kétkerekűt (átmászva a kétméteres kerítésen), már nem is érezte olyan viccesnek az elővigyázatosságot. A kisfilm is jó figyelmeztetés arra, nem árt az alaposabb védelem. Ica néni szerint egyébként a községben hetente több jármű tűnik el, mely általában egy nap alatt meg is kerül, az elkövetővel együtt.

A Tiszazugban egyébként Tiszaföldváron, Öcsödön és Cibakházán lovasítják meg a legtöbb kerékpárt.

– Amióta viszont Cibakháza több utcájába, központjába is térfigyelő kamerákat helyeztek ki, a településen lecsökkent a biciklilopások száma – fűzi hozzá Kecse László járási polgárőr-koordinátor.

A következő számok jól érzékeltetik, mennyit jelent a kamerák jelenléte: míg a kétezres évek elején évi ötszáz bűncselekmény történt a községben, addig tavaly november végéig csak nyolcvanhárom. Ez negatív rekord Cibakházán. Ne feledjük persze a rendőrség és a polgárőrség jelenlétét se!

– Van azonban néhány ember, akiket a kamerák sem zavarnak, szemrebbenés nélkül viszik azt, ami mozdítható. Ezek a személyek legtöbbször ittas vagy drogos állapotban követik el tettüket – folytatja Hegyes Zoltán, hozzátéve, a bűncselekmény súlya annyira kicsi, hogy a lefülelt és bíróság elé állított elkövetők csak nevetnek az ítéleten.

A legtöbbször ugyanis azt vallják, „kölcsönvették” a járgányt, nem pedig ellopták. Ez esetben „csak” jármű önkényes elvitele miatt ítélhetik el őket.

– Patthelyzet. Ezzel kapcsolatban már Boldog István országgyűlési képviselővel is beszélgettünk, arra kérve őt, javasoljon törvénymódosítást ezen a területen. Ha szigorúbb lenne a büntetés, talán elriasztaná az elkövetőket. Mindenesetre mi most úgy védekezünk, ahogy tudunk: figyelemfelhívással, kisfilmmel, modernebb lakattal – összegzi a polgármester.

Valószínűleg nem megrendelésre lopnak

Kecse László polgárőr vezető úgy véli, az elkövetők nem megrendelésre lopnak kerékpárokat, tettük minden bizonnyal öncélú. Alkoholra, drogra fordítják azt a legfeljebb pár ezer vagy éppen pár száz forintot, melyet a lopott kétkerekűért kapnak.

Vélemények szerint a bicikliregisztráció sem sokat használ a prevenciónál: azaz nem lopják kevéssé azokat a járműveket, melyek benne vannak a rendszerben. Ha pedig megkerül egy kerékpár, az vagy azért van, mert fülest kaptak a hollétéről a rendőrök, vagy az elkövető elárulta. A legtöbb tehát, amit tehetnek a lakosok, hogy megvédjék tulajdonukat: olyan helyre zárják le erős lakattal kerékpárjukat, melyet kamera figyel. Persze, ez sem garancia arra, hogy a biciklijüket akkor is ott találják, amikor visszamennek érte.

Joó Zsuzsa

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!