Közélet

2017.04.26. 16:30

Beiktatták az új esperest

Az április 23-ai egyházmegyei közgyűlésen elbúcsúztatták nt. Beszterczey András nyugalomba vonuló esperest, majd beiktatták Koncz Tibor megválasztott esperest.

Daróczi Erzsébet

Nagykunsági református egyházmegyei történelmi percek voltak ezek, hiszen nem sűrűn fordult eddig elő, hogy a 41. esperes (Szabó József, jelenlegi egyházmegyei főjegyző) elköszönt a 42-től (Beszterczey András) és a 43. esperes Koncz Tibor beiktatására is ekkor került sor.

– A Nagykunsági egyházmegye vezetőit az egyházközségek presbitériumai választják meg. Kilenc egyházmegye alkotja a Tiszántúli egyházkerületet, melynek élén a püspök és az egyházkerületi főgondnok van, tehát esperessé jelölés és választás útján lehet valaki. A jelölésem 2016 decemberében történt, majd a választást a presbitériumok folytatták le. Így lettem a 43. esperes, ami nagy megtiszteltetés – sorolta az előzményeket nt. Koncz Tibor.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Koncz Tibor esperesnek (balra) dr. Fekete Károly püspök is gratulált a beiktatásához Fotó: Daróczi E.
[/caption]

– Az egyházmegye közösségének a bizalma egyúttal komoly elkötelezést is jelent számomra az egyházmegye sorsa iránt. Legfontosabb feladatomként azt szeretném megvalósítani, hogy a lehető legjobb közvetítője legyek a gyülekezetek esetleges egymás közötti vagy gyülekezeten belüli problémáiban az érintetteknek. Szeretnék a legjobb kommunikátora lenni az egyházmegyei közösség ügyének a felsőbb egyházi fórumoknál.

– Az egyházmegye központja Karcag lett, így az esperesi székhely másfél évtized után visszakerült a Kálvin úti hivatalba. Jóval több rendezvény kerül ezzel együtt Karcagra, így a gyülekezet és a város súlya is nő. Természetesen ez nagyobb feladatot jelent, s több szolgálatot.

– Hogyan fogadta a család, hogy ön esperes lett?

– A feleségem – Konczné Lehoczky Krisztina – is lelkész, tizennégy éve szolgálunk Karcagon, így tudja, hogy rá sokkal több feladat fog hárulni, többször kell majd engem is helyettesítenie, de ezzel együtt mindenben támogat. Ezt köszönöm is neki. A fiaink egyetemisták, őket ez az életvitelükben nem befolyásolja.

– Amit nagyon fontosnak tartok megjegyezni, hogy a gyülekezet és a munkatársaim, a presbitérium az első perctől mellettem állt, biztatott azzal együtt, hogy tudják, semmi nem változhat gondolkodásban, tervezésben a jövő szempontjából – hangsúlyozta Koncz Tibor.

– A harmincöt gyülekezetünkben kiváló lelkipásztorok, felkészült, nagyszerű pedagógusok, kiváló presbiterek, gondnokok szolgálnak. Ha körültekintek, látom, nem légüres térbe érkeztem mint esperes, van mire építeni. Az a tervem, hogy legyen elég bölcsességem, hogy ami már megépült, le ne rontsam, ami megvan, abból el ne vegyek, de mégsem szeretnék egyszerűen konzervátor esperes lenni. Vannak terveim, elképzelésem, amihez az egyházmegye támogatását kérem majd – fogalmazott nt. Koncz Tibor esperes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!