Közélet

2017.05.16. 16:30

Egykor kalákában épült Tiszavárkonyon az alkotóház, ma már ez kevés

A tiszavárkonyi alkotóház szilveszterkor leégett. Sokaknak fáj ez, de valószínű, leginkább a tószegi Hegedűs József nyugdíjas pedagógusnak, népi iparművésznek, aki megálmodója, létrehozója és évtizedeken át vezetője volt az intézménynek. Bizakodik abban, hogy előbb-utóbb sikerül újra létrehozni egy alkotóházat, ami persze soha nem lesz olyan, mint a régi volt.

Fekete Sándor

– Harminckét évvel ezelőtt 84 taggal alakítottuk meg a Szolnok megyei Népművészeti Egyesületet – emlékezett Hegedűs József, aki fafaragóként megkapta a népművészet mestere címet is.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Hegedűs József bízik abban, hogy sikerül újjáépíteni a szilveszter éjjel leégett alkotóházat Fotó: Fekete Sándor
[/caption]

– Titkárnak választottak. Már azon a fórumon szóba került, hogy Szolnok közelében jó lenne létrehozni egy alkotótelepet, egy alkotóházat, ahol a Jászság, a Kunság népművészei rendszeresen találkozhatnának, dolgozhatnának. Ez volt decemberben, egy hónap múlva már megvolt a hely.

A tiszavárkonyi gát melletti 5000 négyzetméteres terület a tószegi téeszhez tartozott, gyakorlatilag szeméttelepként használták. Az akkori tószegi tanács megegyezett a szövetkezettel, másik területet ajánlott fel cserébe, így megkapta az egyesület az ingatlant. Hegedűs József elmondta, 60 centiméter mélységig ki kellett cserélniük a talajt.

Rengetegen segítettek a nyugdíjasoktól a különféle munkahelyi kollektívákig, a Mezőgéptől a Vegyiművekig. Ahogy akkor fogalmaztak: társadalmi munkában. Így készült az alkotóház terve is: a Tiszavárkonyon nyaraló, a Makovecz-­csapathoz tartozó Szentesi Anikó a tiszai tájhoz illeszkedő parasztházat tervezett. Gyakorlatilag másfél év alatt húzták fel az épületet, amit 1986-ban adtak át.

A tiszavárkonyi alkotóháznak hamar híre ment az országban, később a határon túl is. Nyaranta táborokat szerveztek felnőtteknek, gyerekeknek, konferenciákat rendeztek, a népművészek haza jártak ide. Képzőművészeti iskolák itt tartották nyári „gyakorlatukat”.

Pihent, dolgozott itt a Duna táncegyüttes, klubok, megyei iskolák szerveztek ide kirándulásokat, hollandok, franciák, németek nyaraltak a kellemes környezetben. És mivel az egyesületnek a fenntartás, a kiadások mellett jól jött a bevétel, kiadták az alkotóházat családi, munkahelyi rendezvényeknek is. Miként szilveszterkor is, amikor kigyulladt, kiégett a ház.

– Erdélyben voltunk népművész barátokkal, amikor a tiszavárkonyi polgármester hívott telefonon: kigyulladt az alkotóház. Amikor szembesültem a ténnyel, azt hittem, kicsit még ma is azt hiszem, nem élem túl. Állítólag petárda gyújthatta meg a nádtetőt, onnan terjedt tovább a tűz iszonyú gyorsasággal.

Nem tudom, hol tart a nyomozás, amit ismeretlen tettessel szemben indítottak. Az épülettel együtt rengeteg népművészeti tárgy, érték odaveszett. Mindenképpen újra kell építeni az alkotóházat. Tudom, ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Bő harminc évvel ezelőtt is elsőre nehéz feladatnak tűnt – magyarázta Hegedűs József.

A népművészeti egyesület titkára elmondta, nagyon jólesett neki, hogy egykori verseghys osztálytársai megkeresték, hogy anyagilag valamennyien hozzájárulnak az alkotóház újjáépítéséhez. Sokan megmozdultak az ügyben. Szolnokon nemrégiben jótékonysági koncertet rendeztek, ott négyszázezer forint gyűlt össze. Jó lenne, ha más városokban, településeken is követnék az elismerésre méltó kezdeményezést. Sok kicsi sokra megy…

– Tisztában vagyok vele, hogy hatalmas összegre, akár 100 millió forintra lenne szükségünk, hogy felépítsük újra az alkotóházat. Az összefogás ma már kevés. Mindenképpen pályázunk, és persze jó lenne, ha az állam is a hónunk alá nyúlna. Én tényleg hiszek abban, hogy néhány év múlva az alkotóház újra megnyitja kapuját – reménykedett Hegedűs József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!