Közélet

2009.04.23. 15:00

Ismét Kisújszállás adja a kunkapitányt

Tíz éve elevenítette fel az újkori nagykunkapitány-választást Kisújszállás. Május 2-án ismét a város adja egy évre a nagykun kapitányt az Illéssy család egyik tagja személyében.

Daróczi E.

A városhoz ezer szállal kötődik az Illéssy család, hiszen 1749-1872 között a família kiemelkedő férfi tagjai álltak a Nagykun Kerület élén. Részt vettek Kisújszállás gazdaságának fejlesztésében, a Tisza szabályozásában és a református templom építésében is fontos szerepük volt.

Illéssy János és Sándor kiemelkedő szerepet játszott az 1848/49-es szabadságharcban. Az akkor 18 éves Sándor századosi rendfokozatot ért el bátorsága és képességei révén. Ő volt utolsó, régi hagyományok szerinti nagykun kapitány és a város első polgármestere 1872-79. között. 

Az önkormányzat és a Nagykun Hagyományőrző Társulás döntése értelmében most Illéssy Sándor ükunokáját, Illéssy Ádámot iktatják be X. nagykun kapitányként május 2-án. A ceremónia 17 órakor a nagykun települések képviselőinek hintós bevonulásával kezdődik a városháza előtti téren. A köszöntők és történelmi előadás után a beiktatás eskütétellel és a kapitányi jelképek átvételével folytatódik. Ezt követően hintós körmenet, majd este nagykunsági hagyományőrző bál lesz a városházán.

Daróczi E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!