Közélet

2016.05.14. 10:51

Nagy terveik vannak a gyógynövényeikkel

A kőtelki, főként nyugdíjasokból álló Herba Kör szép kezdeményezésbe fogott a településen. A tizenkét tagot számláló csapat tagjai két hónappal ezelőtt úgy döntöttek, hogy fűszer- és gyógynövényekkel ültetik be a tájház ezidáig üresen álló udvarát.

Bálint-Mátyus Krisztina

A Tájház udvarára lépve szorgos kezek munkálkodnak. Van, aki kapál, akad aki locsol, és van olyan is, aki kézzel gyomlál. Az ideérkezőket rendezett sorok fogadják, arról már nem is beszélve, hogy mennyei illatok szállnak a levegőben.
– Ez bizony a gyógy- és fűszernövények illata – lép oda hozzánk Lócziné Márkus Ildikó, a Herba Kör egyik tagja. – Társaságunk már több éve működik, ahol a fő téma eddig is a gyógynövény volt. Éppen ezért gyakran hívtunk meg az összejöveteleinkre előadókat, termelőket, akik ezen növények hasznosságáról tartottak előadást, bemutatót. Akkor kedvet kaptunk hozzá, hogy akár mi is szívesen termesztenénk gyógy-és fűszernövényeket. Manapság egyre többen próbálnak egészségesen táplálkozni, ennek érdekében pedig inkább megvásárolják a drágább, de mégis bio termékeket. Sőt a betegségeket is megpróbálják természetes gyógymódokkal legyűrni. Így – mivel mi még az a korosztály vagyunk, akik ebben nőttünk fel – úgy gondoltuk, miért ne tölthetnénk ilyen hasznos dologgal az időnket. Hetente egy alkalommal összejövünk, ilyenkor együtt járjuk a települést, és gyűjtjük a gyógynövényeket. Pár hete épp zsurlót, galagonyát, cickafarkat szedtünk. A tájház mellett művelt kis kertünk is szépen telik. Harmincféle évelő növény van benne, köztük rozmaring, citromfű, menta, csicsóka, kakukkfű és oregánófű is. A hetekben pedig bazsalikomot és koriandert fogunk ültetni. Vagyis csupa gyógy- és fűszernövény található itt – mutat körbe a kertben Ildikó, aki hozzáteszi: a napokban egy igazi különlegességet kóstoltak meg saját termésükből. Tyúkhúrsalátát készítettek ugyanis, mely az elmondások szerint nagyon ízletesre sikerült.

A főleg idősekből verbuválódott Herba Kör nem kizárólag a tagok számára termeszti a növényeket, a tervek szerint a termés egy részét nyáron nemes célra ajánlják fel.
– Az a tervünk, hogy minden egyes gyógy- és fűszernövényt kiszárítva kis zsákba teszünk, melyet a kör két varrónő tagja fog megvarrni, és a falunapon – mely idén augusztus 13-án lesz – ingyen fogjuk osztogatni. Ez nem a pénzről szól, sokkal inkább szeretnénk, ha az emberek egészségesen élnének. De már télre is megvannak a tervek, amikor beszorulunk majd a négy fal közé: teát szeretnénk főzni a növényekből. És hogy teljes legyen a paletta, szeretnénk bejelentkezni a „gyógyfüves” Gyuri bácsihoz, mégpedig azért, hogy tovább bővítsük ismereteinket, és jövőre akár már új növényeket is tudjunk telepíteni a kis kertünkbe – mesélik elképzeléseiket.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Herba Kör tagjai hetente egyszer gyűlnek össze, olyankor közösen ápolják kertjükben a növényeket FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!