Kultúra

2017.05.03. 18:30

Az utolsó pillanatban mentették meg a jász viseletet

Példa nélkül áll a hazai viseletek történetének sorában, hogy egy népcsoport öltözködésének szokásait nyolc évszázadra vissza tudnák vezetni.

Banka Csaba


A jász viselet kutatóinak azonban sikerült ezt megtennie, lényegében a jászok Kárpát-medencei letelepedésétől napjainkig nyomon követhető fejlődése.




A jász viselet történetének felrajzolásához minden korszakból hiteles kutatási adatok állnak rendelkezésre – tudhattuk meg a minap Jászberényben, a Jász Múzeumban tartott előadáson. Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, illetve Tajti Erzsébet viseletkészítő számolt be részletesen a térségi viselet kutatásának érdekességeiről.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Sok munka kellet ahhoz, hogy a XXI. századra újjáéledjen a hagyományos jász viselet – jegyezte meg Tajti Erzsébet viseletkészítő | Fotó: Banka Csaba
[/caption]

A jászok letelepedésének időszakából, illetve a középkori öltözködési szokások változásáról régészeti leletek adatai, később a török korból már írásos emlékek is szólnak. Azt követően pedig már levéltári dokumentumok, feljegyzések, metszetek, rajzok, képzőművészeti alkotások állnak rendelkezésre.

Mégis azt, hogy egyáltalán létezett jászsági viselet, csak az utóbbi évtizedek munkája nyomán fogadták el általánosan a kutatók. – A redemptiót követő gazdasági fejlődésnek, hogy az önmegváltást követő évtizedekben virágkorát élhette a jász viselet – mutatott rá Hortiné dr. Bathó Edit. – Csakhogy, a társadalom fejlődése a parasztpolgári életvezetés, a parasztpolgári viselet kialakulását hozta. A szakemberek nagy része hosszú ideig ebből csak a polgári jelzőt „hallotta meg”, és egyszerűen nem kutatták.
Ezt a helyzetet változtatta meg az utóbbi néhány évtized, amikor nemcsak a meglévő ismereteket foglalták össze, hanem a rendszerváltást követően megteremtődött az igény a helyi kultúra e fontos alkotóelemének megismerésére, illetve megteremtődtek az alkalmak a majdnem elfeledet viselet felöltésére.

A meglévő metszetek, festmények, rajzok, ruhaneműk ellenére rendkívül nehéz volt rekonstruálni bő két évtizeddel ezelőtt az első, napjainkban is viselhető öltözékeket – emlékezett vissza Tajti Erzsébet viseletkészítő.
Végül, hosszas kutatómunkát és kísérletezést követően, mostanra sikerült olyan a XXI. századi igényeknek megfelelő, mégis a történeti hűségnek eleget tevő ruhákat alkotni, amit ismét büszkén viselnek a hagyományaikat tisztelő jászok.

Újjáéledt viselet

Nemcsak az példa nélküli, hogy 800 éves fejlődéstörténetét szakaszokra bontva tudományos igénnyel feldolgozták, hanem az is, hogy a XX–XXI. század fordulóján újjáéledt a viselet. Ünnepi rendezvények, bálok, megemlékezések alkalmával egyre többen öltik magukra a hagyományos öltözékeket. – Vigyázni kell arra, hogy továbbra is megfeleljünk a jász viselet követelményeinek betartására, hiszen az utánunk jövő nemzedék már az általunk követett hagyományokat tekinti példának, és ezt viszi tovább – jegyezte meg Hortiné dr. Bathó Edit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!