művészet

2017.10.02. 18:53

Megvan a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj győztese

Erdei Krisztináé a lehetőség.

Budapest, 2017. október 2. Erdei Krisztina fotómûvész, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2017 nyertese (b2) a fõvárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tartott ünnepélyes díjátadón 2017. október 2-án. Mellette Kõrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezetõ igazgatója (b), Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán fõpolgármester-helyettes és Korniss Péter Kossuth-díjas fotómûvész. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal szakmai partnerségben öt év után idén indította újra.

A hetven pályázóból egy öttagú szakmai kuratórium először egy hétfős listát választott ki, ezen Bakonyi Zsuzsa, Czigány Ákos, Déri Miklós, Hermann Ildi, Somorjai Balázs, Szalay Krisztina és Erdei Krisztina neve szerepelt, közülük nyert az ösztöndíj történetében először nőként Erdei Krisztina, aki a következő egy évben havi nettó 100 ezer forintos ösztöndíjat kap.

Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója azt mondta, az ösztöndíj segítségével egy város arculatát, jelenét, szövetét, az itt élőket lehet dokumentálni.

„Az ösztöndíjra beadott projektemben már egy ideje dolgozom A város peremén csoporttal. A munka első része a néhány éve lebontott budapesti dzsumbujról szólt, illetve az ott lakott közösségről. A továbbiakban szeretném megkeresni új lakóhelyüket és valahogy összekötni a régit és az újat. Nagyon fontosak számomra a társadalmilag elkötelezett projektek, mindig megpróbálok kritikusan nyúlni a témákhoz, a vizuális látásmód mellett fontos a sorozatok tartalma és hatása” – mondta Erdei Krisztina az MTI-nek.

Erdei Krisztina Szegeden született, jelenleg Budapesten él. 2001-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem filozófia és politikaelmélet szakán, és áthallgatott a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem mozgóképelmélet és vizuális pedagógia speciális képzésének óráira is. 2002-ben alapította meg néhány barátjával a Lumen Fotóművészeti Alapítványt, amelynek jelenleg is tagja. 2007-ben jelent meg első fotóalbuma. 2009 óta Magyarországon a Godot Galéria képviseli.

A Budapest Fotográfiai Ösztöndíj odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium döntött, amelyben Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa; Gellér Judit, a Capa Központ kurátora; Készman József művészettörténész; Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója, valamint Móricz-Sabján Simon, korábbi Budapest Fotográfiai ösztöndíjas fotográfus szerepelt. A nyertes Erdei Krisztina a következő év szeptemberében a Mai Manó Házban és a kiállításhoz készült katalógus formájában mutathatja be sorozatát.

A fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány a Főpolgármesteri Hivatallal közösen 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, amelynek keretében tizenegy éven keresztül évente egy kiváló fotográfus kapott támogatást arra, hogy a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse sorozatát a magyar fővárosról.

Borítókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!