Turandot

2020.01.18. 09:23

Operarendezőként debütál Aj Vej-vej Rómában

Az előadáson száz ember dolgozik, a darabot egymillió euróból állítják színpadra.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Facundo Arrizabalaga

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.

Az előadás premierje március 25-én lesz a római operaházban. Az előadáson száz ember dolgozik, a darabot egymillió euróból (335 millió forint) állítják színpadra.

Azért fogadtam el a Római Opera felkérését, mert a Turandot egy csodálatos, erőteljes és tragikus történet. Lehetővé teszi, hogy a népek közti háborúkról, a szabadságért folyó küzdelmekről beszéljek, amelyek újra és újra megismétlődnek a történelemben

mondta el a 62 éves művész az Il Messaggero című római újságban pénteken megjelent nyilatkozatában.

A Turandot Aj Vej-vej személyes életében is különleges jelentéssel bír. Amikor 1987-ben New Yorkba emigrált Kínából, statisztaként dolgozott Franco Zeffirelli Metropolitan operaházban rendezett előadásában.

Akkoriban tényleg nagyon szegény voltam, és kerestem a helyemet a kulturális színtéren. Hihetetlen, hogy ez az opera visszatért az életembe

mesélte a konceptuális művész.

Úgy gondolom, a színház elvárja tőlem az opera új interpretációját. Azt várják, hogy az olyan témákat, mint a szerelem, hatalom, osztályharc, politikai foglyok, kortárs szemmel közvetítsem. A hatalom ugyanolyan fontos téma volt Puccini korában, mint ma fogalmazott a művész.

A világ manapság sok válsággal küzd. Gondolok például a hongkongi demonstrációkra, a klímaproblémákra vagy az éhezésre. De nem könnyű mindezeket bemutatni egy mai színházban. Bele kell illeszteni a zenébe, a hangokba, a kosztümökbe, a díszletekbe

fogalmazott Aj Vej-vej.

Borítókép: Aj Vej-vej egy londoni alkotásnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!