Lemezkritika

2010.02.15. 16:37

Váradi Roma Cafe: Ez van.!?

Fülbemászó, dallamos, igényes számokkal jelentkezett ismét a Váradi Roma Cafe.

Baranyi György

A tehetséges zenészekből álló Váradi Roma Cafe sajátos hangulatú zenét játszik. Első lemezük már rögön siker lett 2002-ben, és azóta is töretlenül mennek előre a saját maguk által kimért úton. Szerencsére igényes zenéjük találkozik a hallgatók ízlésével is, így aztán nem csoda, hogy nemrég megtöltötték nagykoncertjükkel a Papp László Budapest Sportarénát, amelyről DVD-felvétel is készült. Most pedig itt van a csapat új albuma, rajta ugyanaz a stílus, ám ha lehet, még kifinomultabb megszólalásban.

A Váradi Roma Cafe zenéje nagyon érdekesen és mondhatni itthon egyedülállóan ötvözi a roma, a presszó-, a dzsessz- és a latinos zenéket. Énekmódban nem lehetne letagadni a nem tolakodóan cigányos stílust, amelyhez társulnak azok a zenei alapok, amelyekben fajsúlyosan van jelen az a laza, ám mégis igényes presszómuzsika, ami a kávéházakra jellemző. A frissességet, a húzósabb ritmust pedig a dalokba időnként beleszőtt latinos dallamok jelentik. Az új lemez az érdekes Ez van.!? címet kapta, amely „helyzetközlő állapotot” így elfogadhatunk kijelentésként, kérdésként és felkiáltásként is. A többször fúvósokkal is erősített dalok között találunk tempósabbakat és persze lassúbbakat, amelyek közül nem egy igencsak szívhez szóló. Szerencsére Váradiék nem mennek át érzelgősségbe, bár a dalok témája akár ezt is megengedhetné, hanem nagyon jól megállnak a határán. Előadásukban több feldolgozást is élvezhetünk, mint például a Minden percbent (melyet Marc Anthony énekelt Am I The Only One címmel) vagy a Dicenként elhíresült Hiszem című dalt.

Ugyancsak szerepel a dalok között az egykori neves zeneszerző, Seress Rezső több műve is — viszont vigyázat, a Szomorú vasárnap jelen esetben nem az ő szerzeménye, hanem egy magyarnóta! Nagyon szép a fiúktól, hogy tisztelegnek a kiváló prímás, Járóka Sándor emléke előtt az Ő volt című dalukban, és elő is adnak egy gyönyörű Járóka-szerzeményt, a De rossz helyen keresem a boldogságot címűt. Hiába, no, ezek a zenészek belülről érzik az ilyen fajta muzsikát... Az pedig már szinte ars poeticanák is felfogható a részükről, mikor egy román népdal nyomán azt éneklik, Váradi Robi szövegével: „Ne gondold azt, hogy minden cigány zsivány / Legtöbbjüknek a szívük-lelkük vidám / Én is közülük való vagyok és nem csak egy cigány, de ember vagyok / S ezzel se több, se kevesebb nem, nem vagyok.”

Ne is nézzünk mi mást, mint azt, hogy újra egy kiváló stúdióalbummal, immár az ötödikkel állt elő a Váradi Roma Cafe.

(Váradi Roma Cafe: Ez van.!? Kiadó: Sony Music)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Egyre kifinomultabb, egyre fejlődő stílust, zenét képviselnek
[/caption]Számlista:
1. Ez van
2. Minden percben (Am I The Only One)
3. Csak inni, inni
4. Vágy
5. Igaz szerelem
6. Ő volt
7. Hiszem (Dicen)
8. Minden rendben van
9. Ha néha visszaűznek téged
10. Te meg én
11. Késő lesz már (Jaehoe – Reunion)
12. Zöld ablakos kicsi ház / Alma a fa alatt / Csillagok, csillagok (Egyveleg)
13. A döntés a kezünkben van
14. Szomorú vasárnap
15. De rossz helyen kerestem a boldogságot
16. Ha az ember úgy érzi / Ne gondold azt, hogy minden cigány zsivány / Fekete a szőlő szeme (Egyveleg)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!