SZOLNOK

2017.11.07. 14:45

Meg fog lepődni: lehet, hogy több száz éves templomot rejt a föld a Piroskai úton

Vélhetően egy Árpád-kori templomot rejt a föld a megyeszékhely déli iparterületén.

A Szolnoki Ipari Parkkal szemben, a Piroskai úton mintegy tízhektáros területen egy görög tulajdonú vállalat gyárat épít.

A kötelező engedélyezési tervdokumentációk régészeti feltárásokat is előírnak – eközben bukkantak egy rendkívüli leletanyagra a szakemberek.

Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója az egyik legizgalmasabb Árpád-kori leletlehetőségnek titulálja a föld alatti nyomokat.

– Nem szeretnénk „eltüsszenteni” a hírt, ezért nagyon óvatosan kell fogalmaznunk a témában. Ám kétségtelen, hogy hivatalos ásatások nélkül is előkerült a föld alól egy harangtöredék, valamint az ultrahangos talajvizsgálatok is egy, az 1300-as évekből származó templom-alaprajzolatot vetítenek elénk.

– Ez a hely egykoron Paládics-pusztának volt ismert, az itteni birtokosi viszonyok is feltételezhetik egy több száz éves templom meglétét. A hivatalos régészeti feltárások remélhetően majd megoldják a rejtélyt…

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!