KUNSZENTMÁRTON

2017.11.30. 15:24

Végső nyughelyére kísérték a nemzet művészét, Balla Demetert

Végső nyughelyére kísérték Kunszentmárton díszpolgárát, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfust, a nemzet művészét, Balla Demetert.

Kunszentmárton nevében – a hozzátartozók kérését tiszteletben tartva – egy szál rózsával tisztelgett Wenner-Várkonyi Attila polgármester a művész emléke előtt.

Balla Demeter tanulmányait Szentesen, Kunszentmártonban és Budapesten végezte, elektroműszerész képzettséget szerzett és egy budapesti gyárban kezdett dolgozni.

1954-ben határozta el, hogy a fotográfusi pályát választja, ettől kezdve képeket, képriportokat szállított a legkülönbözőbb budapesti lapoknak, elsősorban képes folyóiratoknak.

Fotóival 1954 óta szerepelt kiállításokon. 1969-től a Lapkiadó Vállalatnál dolgozott, innen 1988-ban vonult nyugalomba, de a fotózást soha nem hagyta abba. 1999-ben megalapította a Demeter-díjat azon fényképészek számára, akik önzetlenül fáradoznak a magyar fotóművészetért.

Balla Demeter életének nyolcvanhetedik évében hunyt el november elején.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!