Nyugati part

2017.09.04. 07:33

Rendkívüli állapot: most a tűz pusztít Amerikában

A kaliforniai Los Angelesben és néhány nyugati parti szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek tűzvész miatt. 

Horses being evacuated to safety as the La Tuna Canyon fire continues to rage in Los Angeles, California on September 2, 2017. Hundreds of firefighters battle the 8,000-acre brush fire during a triple-digit heat wave in Southern California that caused mandatory evacuations and the closure of the 210 Freeway.(Photo by: Ronen Tivony) (Photo by Ronen Tivony/NurPhoto)

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója azután hirdette ki vasárnap a rendkívüli állapotot Los Angelesre, hogy Eric Garcetti polgármester már szombaton kijelentette: a város „története legsúlyosabb tűzvészével küszködik”.

Vasárnap Los Angelesben és környékén már több mint 200 ezer hektár állt lángokban, a város melletti dombokon egyszerre több mint száz helyen pusztítanak bozóttüzek. Los Angeles rendőrsége közölte: helyi idő szerint vasárnap estig több mint hétszáz házból kellett elköltöztetni a lakókat, tűz fenyegeti a Burbankben lévő Disney-stúdiót és a Warner Bros nagy filmgyártó cég épületeit is.

Los Angeles története legsúlyosabb tűzvészével küszködik. Forrás: AFP / Robyn Beck

Vasárnap több mint ötszáz tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot a lángokkal, és a jelenleg még Texasban segítséget nyújtó mintegy száz Los Angeles-i tűzoltó is hétfőn várhatóan visszatér városába.

A híres Yosemite Nemzeti Parkba vezető utak közül néhányat le kellett zárni, a park vezetősége arra figyelmeztette a látogatókat, hogy a tűz miatt „a látási viszonyok rosszak”. A rendkívüli állapot kihirdetésével Los Angeles hozzájuthat állami és szövetségi segélyalapokhoz.

Rendőrök szolgálatban és füstszűrő maszkban. Forrás: AFP / Ronen Tivony / NurPhoto

Nem csupán Los Angelesben és környékén pusztítanak a bozóttüzek, hanem több nyugati parti szövetségi államban is: így például Montanában és Oregonban egyes településeken szintén ki kellett költöztetni a lakosságot. A Kanadával határos északnyugati Washington államban ugyancsak rendkívüli állapotot hirdettek, több települést evakuálni kellett.

(Borítóképünkön lovakat evakuálnak a veszélyeztetett területekről. Forrás: AFP / Ronen Tivony / NurPhoto)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!