belarusz válság

2021.03.01. 14:06

Szigorították a hatóságilag tiltott tüntetésekért járó büntetéseket Fehéroroszországban

Hétfőn hatályba lépett Fehéroroszországban a közigazgatási vétségekről szóló törvénykönyv, amely jelentős mértékben megszigorítja a hatóságilag nem engedélyezett tüntetések szervezéséért, illetve tartásáért járó büntetéseket.

A jövőben az, aki nem engedélyezett tüntetésen, sztrájkban, utcai felvonuláson és egyéb megmozduláson részt vesz, ilyet szervez, vagy arra nyilvánosan felszólít, átszámítva 336 ezer forintig terjedő pénzbírságra, közmunkabüntetésre vagy elzárásra számíthat. Korábban ezekért a vétségekért megrovás, elzárás vagy átszámítva 102 ezer forintig terjedő bírság volt kiszabható.

A bűnismétlőket átszámítva 672 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, míg régebben ez az összeg 168 ezer forintig terjedt.

Az új szabályozás emellett lehetővé teszi a szülők megbírságolását abban az esetben, ha gyermekeik hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson vettek részt. Ennek érdekében ki is terjesztették a fiatalkorúak közösségellenes tevékenységre történő rábírásáról szóló cikkelyt. A pénzbírság ebben az esetben átszámítva 102 ezer forintig terjed.

Növelték a törvényi előírások megsértése és a hatósági személy intézkedésével szembeni ellenállás esetében kiszabható büntetéseket is. A szabályszegők átszámítva 336 ezer forintig terjedő pénzbírságra, közmunkabüntetésre vagy elzárásra számíthatnak.

A törvény rendelkezéseket tartalmaz „zászlók, illetve szimbólumok törvénybe ütköző készítése és használata”, valamint a személyes adatok illegális közzététele esetén kiszabható büntetések szigorításáról is. Az ellenzéki jelképnek számító fehér, középen vörös csíkos zászlókat gyakran látni a rendszerellenes tüntetések résztvevőinek a kezében.

Az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások ezrei indultak, és az ellenzék több vezetőjét is bíróság elé állították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!