Fidesz EP-képviselőcsoport

2022.10.04. 15:06

Magyarország-ellenes álhírkampányt folytat az Európai Parlament

Az Európai Parlament központi és tagállami képviseleteinek közösségi média felületein Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg, amit a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében a „leghatározottabban visszautasított”.

Az Európai Parlament képviselői a gáz- és atomenergia-ágazatokról szavaznak a strasbourgi ülésteremben 2022. július 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az elmúlt napokban az Európai Parlament közösségi médiafelületein legalább 12 nyelven Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg. Az Európai Parlament angol, bolgár, horvát, cseh, finn, német, görög, holland, lengyel, portugál, szlovák és spanyol nyelvű közösségi média felületein megjelent tartalmak a szeptemberi plenáris ülésen elfogadott Magyarországról szóló Delbos-Corfield-jelentés legelfogultabb megállapításait jelenítik meg, azt a látszatot keltve, mintha az EP állásfoglalásában foglalt állítások tények lennének – írták.

Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan lejárató akciót a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében a leghatározottabban visszautasítjuk

– írta Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének címzett levelében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: a jelenlegi, válságokkal terhelt helyzetben Európa megosztása helyett összefogásra van szükség. A Fidesz EP-képviselői levelükben felszólították az EP elnökét, hogy vessen véget az álhírkampánynak és számoltassa el a felelősöket – közölte.

Már az is az európai együttműködés aláásásaként értelmezhető, hogy az Európai Parlament baloldali többsége immár egy évtizede politikai bosszúhadjáratot folytat a magyar kormány ellen, az azonban végképp elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament adminisztrációja az egyik tagállammal szemben kiterjedt álhírkampányba kezdjen

– emelték ki a képviselők.

Az a körülmény, hogy a fenti tartalmak mintegy két héttel a Delbos-Corfield-jelentés vitája és elfogadása után kerültek publikálásra, azt látszik igazolni, hogy az Európai Parlament célja a kampánnyal valójában nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás és a nyomásgyakorlás, miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között konstruktív tárgyalások zajlanak a feltételességi mechanizmus keretében indított eljárás mielőbbi lezárása érdekében, a magyar kormány pedig vállalásainak teljesítésén dolgozik – hangsúlyozták.

Tekintettel arra, hogy az ügy az Európai Parlament integritását érinti, elvárjuk, hogy Roberta Metsola azonnal állíttassa le ezt az elfogadhatatlan kampányt, indítson vizsgálatot és vonja felelősségre annak felelőseit

– zárták levelüket a képviselőcsoport vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában