Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.24. 08:11

Zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben

Az izraeli–palesztin háború 79. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Gyertyát gyújt egy pap a betlehemi Születés templomában 2023. december 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Wisam Hashlamoun

Zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október 7-e óta folytatott háború miatt idén zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén.

Idén is lesz éjféli mise Betlehemben, de ezúttal külső dekoráció és karácsonyi fények nélkül, csak liturgiai programok lesznek a helyi keresztények számára, mert nincsenek turisták és zarándokok. Főként a békéért imádkozva fogunk ünnepelni

– közölte az MTI tudósítójával Jerzy Kraj ferences szerzetes, a jeruzsálemi keresztény információs központ igazgatója.

JÉZUS KRISZTUS
Betlehem, 2023. december 24. A betlehemi Születés temploma mellett halad el egy pap 2023. december 24-én. A templom azon a helyen, abban a barlangban épült, ahol a keresztények hite szerint Jézus megszületett.  Betlehem egyházi vezetõi bejelentették, hogy idén lemondják a nyilvános karácsonyi ünnepségeket a gázai lakossággal való szolidaritás jegyében. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Mahmoud Illean
Fotó: Mahmoud Illean

A helyi hagyományoknak megfelelően vasárnap délután Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka áthalad menete élén Jeruzsálemből Betlehembe, ahol azonban a más években megszokott hangos ünneplés, a helyi cserkészzenekar helyett csendben fogják elkísérni a Születés Temploma melletti Jászol térre.

Jézus születésének földjén más-más helyzetben élnek a keresztények. A Gázai övezet lakosai idén a háború, bombázások, harcok közepette ünneplik a karácsonyt. Betlehemben és a Palesztin Hatóság többi ciszjordániai keresztény közösségében a zarándokok és a turisták hiánya okozta gazdasági nehézségek határozzák meg az ünnepet, de Izrael nagyobb keresztény-arab közösségeiben, főként Názáretben is megérzik az idegenforgalom hiányát.

A Jézust követő keresztények azt vallják, hogy szeresd ellenségedet, nekünk a békét kell szolgálnunk. A keresztények hidak, és nem falak építésében vesznek részt

– hangsúlyozta Jerzy atya.

Nagyon fontos, hogy mi a megbékélést szeretnénk a közösségekben. Reményt, és támogatást adunk azoknak, akik valóban a békefolyamatot, és nem az ellenségeskedést, a harcot, a háborút akarják

– tette hozzá.

Újabb izraeli katonák estek el a Gázai övezetben a hét végén

A hét végén már 13 izraeli katona esett el a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott háborúban – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

A tájékoztatás szerint szombaton nyolc, pénteken és szombaton összesen tizenhárom katona esett el a harcokban, hatan pedig súlyosan megsebesültek.  

Harcosaink bátran küzdenek az ellenséggel vívott csatákban, haderőink között is vannak áldozatok. Azt kell mondanunk, hogy ez a háború része, ez egy nehéz háború egy kegyetlen ellenség ellen, egy elhúzódó és nehéz hadművelet, amely még el fog tartani egy ideig

– mondta Hagari.

Az IDF bejelentette, hogy elfogtak egy, libanoni területről Izraelbe érkezett lövedéket Galileában. A libanoni belövések miatt Észak-Izraelben lezártak 12 utat a forgalom elől, valamint lezárták a határ négy kilométeres körzetében fekvő településeket.

Illusztráció/ Izraeli katonák terepjáróval a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 21-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A Háárec című izraeli újság honlapján megjelent, palesztin és Hamász-forrásokra támaszkodó jelentés szerint Egyiptom kéthetes fegyverszünetet ajánlott a Hamásznak cserébe 40 izraeli túsz szabadon bocsátásáért egy három szakaszból álló tűzszünet keretében. Eszerint azt indítványozták a Kairóban tartózkodó Hamász-küldöttségnek, hogy először két hétre szüntessék be a harcokat 40 izraeli túsz, – nők, gyerekek és felnőttek, többségében betegek – elengedéséért, cserébe 120 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért és nagy mennyiségben humanitárius segélyek, üzemanyag és gáz bejuttatásáért a Gázai övezetbe.    

A második szakaszban új kormány alakulna a humanitárius segítségnyújtás és a sáv újjáépítésének felügyeletére, és a választások előkészítésére. Ezt követően tárgyalásokat folytatnának Izraellel egy átfogó tűzszünetről, amelyben hazamehetne az összes izraeli túsz  nagyszámú fogolyért cserébe, és Izrael kivonná erőit az övezetből.

Az amerikai elnök a gázai civilek védelmére szólított fel

A gázai civilek védelmére szólította fel telefonon Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szombaton, ugyanakkor nem tért ki az esetleges tűzszünetre.

A Fehér Ház sajtóközleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden kiemelte, rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyék a civilek elmenekülését a Gázai övezet harcok sújtotta részéről.

A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek – tették hozzá a közleményben.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök 
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

Izraeli sajtóforrások szerint a beszélgetés mintegy háromnegyed órán át tartott, Biden pedig újságírók előtt azt mondta:

 nem említette a tűzszünet kérdését.

A beszélgetésre egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott el, amelyben a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólítanak fel, és sürgős lépéseket szorgalmaznak „az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére”.

A határozatban nem tértek ki az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti esetleges tűzszünetre.

Több tucat palesztin fegyveres halt meg egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

A Hamász palesztin terrorszervezet több tucat fegyverese vesztette életét, amikor Izrael légicsapást mért a Gázai övezetben egy épületre – közölte szombaton az izraeli hadsereg (IDF).

A légicsapást megelőzően az izraeli szárazföldi csapatok tüzet nyitottak a palesztin fegyveres csoportra, amelynek tagjai ezután behúzódtak az épületbe, amelyet közleményében az IDF a palesztin iszlamista szervezet egyik központjának nevezett.

A támadás következtében megsemmisült több közeli épület is, amelyeket úgyszintén a Hamász használt. Az izraeli erők beszámoltak arról is, hogy aknavető-lövedékeket, robbanóanyagokat és rakétákat találtak egy bölcsődében a Gázai övezet déli részén. Az IDF fotókat is közzétett a lerakatról.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei civil létesítményeket használnak fedezékül, a terrorszervezet azonban ezt váltig tagadja.

Az izraeli hadsereg közleményében kitért arra, hogy katonái az elmúlt hét alatt palesztin terrorszervezetek több mint 200 tagját ejtették foglyul, akiket Izraelbe vittek kihallgatásra. A hadsereg közlése szerint a fegyveresek egy része önként adta meg magát; jelenleg mintegy 700 iszlamista terroristát tartanak fogságban.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) közben szombaton azt közölte, hogy egy alkalmazottja és tágabb családjának 70 tagja vesztette életét egy pénteki izraeli légicsapásban Gázaváros közelében. Az arab média jelentése szerint 76 ember halt meg a támadás következtében. Az izraeli hadsereg közölte, vizsgálatot indít az ügyben.

Kiújultak a támadások az Izrael és Libanon közötti határon is. Az IDF közlése szerint izraeli katonák egy katonai épületet és az Irán által támogatott Hezbollah síita milíciához tartozó egyéb épületeket támadtak meg a szomszédos országban az éjszaka folyamán. Eközben több rakétakilövést és aknavető-támadást is rögzítettek Libanonból Izrael felé. A hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli Manara városában rakétaveszély miatt légiriadót rendeltek el. Izrael tüzérségi csapást mért azokra a helyekre, ahonnan a rakétákat indították. Az NNA libanoni hírügynökség három izraeli légitámadásról számolt be dél-libanoni területek ellen.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában