Hirdetés

2023.08.02. 10:46

A leggyakoribb telefonbalesetek, amelyekre érdemes felkészülni

Már elmúltak azok az idők, amikor a mobilok látszólag betonból készültek. Hiába intézhetünk el pár kattintás alatt szinte bármit az okostelefonunkkal, fejlett technológiájuk és modern kialakításuk kifejezetten sérülékennyé teszi őket kívülről és belülről is. Előbb vagy utóbb mindenki szembetalálhatja magát olyan helyzettel, amikor mentenie kell a menthetőt. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek napjaink leggyakoribb telefonbalesetei, amelyekre érdemes felkészülni.

PR cikk

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Amitől senki nem menekül – a telefonkárok 3 leggyakoribb esete

Egyetlen telefon sem tart örökké, azonban megfelelő odafigyelés és védelem mellett sok évvel meghosszabbíthatjuk a készülék élettartamát. Bár rengeteg telefonbaleset rajtunk kívülálló okokból történik, most összegyűjtöttük, melyek azok a helyzetek, amikor elég csak egy kicsit résen lenni, hogy elkerüljük a felesleges bajt.

#1 Képernyőtörés

Akinek mobiltelefonja van, biztos, hogy előbb-utóbb le- vagy elejti. Általában ezzel nem is lenne semmi gond, ameddig az üvegfólia vagy a telefontok törik, karcolódik, sérül – bár repedések még ilyenkor is keletkezhetnek. Arról nem is beszélve, hogy sokan egyébként is úgy gondolják, nincs szükségük plusz védőeszközökre – ezt a hozzáállást pedig garantáltan a képernyő bánja.

Legalább ugyanennyi fejtörést okoz, ha valaki a farzsebében vagy a kanapén hagyja az okostelefonját, nem törődve a későbbi kockázatokkal. Triviális esetek, de annál gyakoribbak, amiket tényleg meg lehetne gátolni egy kis előzetes odafigyeléssel – senkinek nem hiányzik a berepedt képernyő, a törött alkatrész és emiatt a borsos szervizszámla.

#2 Vízkárok

A második leggyakoribb telefonbalesetnek a különböző vízkárok számítanak, amelyek pillanatok alatt visszafordíthatatlan problémákat okozhatnak. WC-be ejtés, fejesugrás a medencébe teli zsebekkel, balszerencse fürdőkádas lazítás közben: ezekben a helyzetekben nem meglepő módon a vízállónak tervezett készülékek sem bírják hosszabb ideig a víz alatt. Némelyiknek pedig már annyi is elég, ha ráborul egy pohár víz.

A szerencsésebbek megússzák annyival, hogy amennyire csak tudják, darabjaira szedik a telefont, és megvárják, amíg kiszárad. Az újgenerációs okoskészülékeknek azonban már nem levehető a hátulja, hogy az akksit és egyéb alkatrészeket könnyedén ki lehessen venni. Ugyan mi is láttunk már mázlistákat és sikertörténeteket, amikor a száradás után az eszköz ugyanolyan flottul működött, de ha a telefon később sem reagál semmire, biztos, hogy csak a professzionális mobiljavítás jöhet szóba.

#3 Az okostelefon nem gyerekjáték

A mai gyerekek már az okostelefonok világában nőnek fel, ezért a hisztik elkerülése érdekében egyes szülők gyakran elterelő hadműveletként használják a készülékeiket – helytelenül. A mobiltelefonokat bizonyos korig egyébként sem célszerű a gyerekek kezébe adni, de később is csak folyamatos szülői kontroll mellett ajánlott. A kicsik könnyen összetéveszthetik az eszközt a játékkal – ételt önthetnek rájuk, leejthetik -, ezzel okozva felesleges, de elkerülhető telefonbaleseteket .

A baj nem jár egyedül – így védd meg az okostelefonodat a felesleges bajtól

Amint a mondás is tartja, a baj nem jár egyedül. Ezért amennyire lehet, érdemes néhány óvintézkedést tenni a készülék védelme érdekében, még akkor is, ha a legkézenfekvőbb praktikákról van szó:

● Mindig használj védőfóliát és tokot, akkor is, ha úgy gondolod, hogy a telefonod jobban néz ki nélkülük! Tekintve, hogy a készülékek a vízkárok kivételével elsősorban kívülről sérülnek – különös tekintettel a kijelzőre –, ezekkel a minimális befektetésekkel sok kellemetlenségtől megkímélheted magadat. Ha nem szereted a táskádban tartani a mobilodat, válassz olyan tokot, amit egy pánttal keresztülvethetsz a válladon – kellemest a hasznossal!

● Védd meg a telefonodat a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklettől, tehát se kánikulában, se fagyban ne hagyd szabadon! Ezek a rendkívüli körülmények jelentős mértékben károsíthatják az akkumulátor és az egyéb belső alkatrészek élettartamát.

● Tartsd távol a víztől a mobilodat! Tudjuk, hogy szinte mindenkinek a kezéhez van nőve a telefonja, de valljuk be, sem a fürdőszobában, sem a mellékhelyiségben nincs rá hatalmas szükség. Vigyél inkább magaddal könyvet vagy újságot, így is kevesebb veszélynek teszed ki az okoskészülékedet.

Ha nincs más út, irány a professzionális szerviz!

A telefonbaleseteknek számos olyan verzióját ismerjük, amikor a károk látszólag csak esztétikailag zavaróak. Azonban a javítás nélküli sérült mobil állapota könnyedén tovább romolhat, amit egy csúcskategóriás és drága készülék esetén nem érdemes megkockáztatni. Szerencsére sok telefonszerviz közül választhatunk, ha szükséges, legyen szó kijelzőtörésről vagy szoftveres-hardveres problémáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!