Ünnepváró

2023.11.16. 03:00

Az Alföld legelképesztőbb kincskeresését tárja fel az új történelmi regény

Az Alföldre betelepülő családok mindennapos küzdelme, a Rákóczi-szabadságharc alatt elveszett kincs utáni lebilincselő nyomozás, érdekes karakterek, összeesküvés, bonyodalom, gyilkosság. Izgalmas utazásra hívja az olvasót Erdős Lajos törökszentmiklósi író első, A búza és a víz évei című, valós történelmi eseményeken alapuló regénysorozatának első kötetében.

PR cikk

Erdős Lajos

Fotó: Nagy Balázs

A korábban történelmi novelláival rendre versenyeket nyerő Erdős Lajos 2021 augusztusában kezdte írni első regényét, mely a Szentmiklós-sorozat első része, és amiben az 1700-as évek elejére repíti vissza az olvasót.

– Az oszmán hódoltság véget ért, a Rákóczi-szabadságharc lezajlott. Az 1710-es, 20-as években elkezdődött az Alföld betelepítése, ugyanis szinte teljesen kiirtották a népet vagy elmenekültek, így alig volt az óriási országrészen lakosság. 

Ahhoz az időszakhoz hasonlított, melyet a vadnyugati filmekben lehet látni, ahogy telepes karavánok elindulnak Nyugatra, hogy a családok egy teljesen új életet kezdjenek. Az Alföldön ugyanez játszódott le ebben az időszakban.

– Próbáltam minél izgalmasabban szőni a cselekményt, a regényemben szereplő családok is új életet kezdenek, akik a Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek. Vagyis a betelepítés az egyik szál. A másik pedig egy bizonyos elásott kincs, melynek története a Rákóczi-szabadságharcra vezethető vissza – mesélte a szerző, aki igencsak otthonosan mozog ebben a történelmi korszakban.

Mint megtudtuk, a kincs valóban létezett, nagy része a fejedelem csapatai által elfoglalt Selmecbányából származó ezüst és arany, illetve magyar királyi ereklyék voltak, melyeket az éjszaka leple alatt öt vagy hat ládában szállítottak lóháton és szekereken Kassáig, majd onnan a Tiszához, egy Ágota nevű hajóhoz.

 

– Válogatott, megbízható legénységgel indult el az Ágota, még a szabályozása előtti kanyargó Tiszán. A hajónak küldetése volt, a fejedelemnek volt ugyanis egy terve, hiába történt meg az óriási veszteségekkel járó trencséni csata. Évekkel később derült csak ki, hogy Tiszafüredig eljutott az Ágota, de Szolnokon már senki nem látta. Eltűnt a hajó, eltűntek a ládák, és nyoma veszett a legénységnek is... – mondta a cselekmény másik száláról Erdős Lajos.

Az, hogy hogyan fonódik össze a törökszentmiklósi betelepítés és az elveszett kincs története, a 417 oldalas első részből kiderül. Ahogyan az is, miért lett a könyvsorozat címe A búza és víz évei.

A napokban megjelenő könyv megvásárolható a libri.hu, a bookline.hu, és a buzaesvizevei.hu oldalakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában