Hirdetés

2023.11.06. 12:37

Az állatok megfigyelése a vadászok egyik elengedhetetlen feladata

Sokan a laikus szemlélődők közül nem látják sem tisztán, sem reálisan a vadászat értékét, lényegét. A vadállomány rendben tartásához hozzájárulnak a vadászatok is: igen, amikor egy adott populációt gyéríteni kell az érvényben lévő törvényekkel összhangban. Ám a feladatkörök ennél jóval szélesebb mezsgyét járnak be.

PR cikk

Forrás: Kaspars Grinvalds - stock.adobe

Mi a megfigyelés legfőbb szabálya?

A zavartalanság biztosítása. A megfigyelés azt jelenti, hogy a mindennapi élet rezdülései kerülnek a profi éjjellátó lencséjének középpontjába, akár az este sötétjében is. Mert igen, bizonyos állatfajok tevékenységei éjszaka regisztrálhatóak, amikor egyébként látszólag a természet alszik, de valójában ekkor kel csak igazán életre. Visszatérve a látáshoz, nyilván az emberi szem alapjáraton ilyen körülmények között észrevétlenül képtelen megfigyelni a közvetlen közegét, ezért elengedhetetlen a specifikus segítség. Az éjjellátók többek között ezért nem hiányozhatnak egyetlen vadász felszerelései közül sem. Ugyanolyan alap kellék, mint mondjuk az ellenálló vadászruha, vagy a bakancs, ami bírja a terep generálta kihívásokat. Ami az éjjellátó működését illeti, egy ilyen eszköz a maradék fény felhasználásával és annak felerősítésével alkot képet, ha pedig ez kevés, akkor pedig láthatatlan infravörös megvilágítást használ. Fontos megjegyezni, hogy a megfigyelő éjjellátók csakis megfigyelésre szolgálnak, ami azt jelenti, hogy a lő optikához nem lehet ezeket csatlakoztatni.

Nappal, akkor mindenki pihen?

Attól még, hogy az éjszaka számtalan lényeges információra világíthat rá az állatok életével kapcsolatban, a nappali fénynél zajló események is érdemlegesek. Ekkor, amikor a fényviszonyok alapvetően optimálisak, a különböző hatósugarú profi távcsövek nyújthatják a legnagyobb támaszt. A kellő távolság itt is elvárás, szélben pedig még nagyobb teret kell hagyni az élőlényeknek, mert ha gyanús szagokat éreznek, akkor azonnal elbújnak, vagy valamilyen reakcióba lépnek. A normál használathoz a hatszoros és a kilencszeres nagyítás közötti érték javasolt. Ha a nagyítás meghaladja a tizenkétszeres értéket, akkor a kép instabil lesz a kézremegés következtében.

Forrás: Tomasz Zajda - stock.adobe.com

A magaslesek kínálta biztonságos távolság nem egyszer határozottan jól jön, bár az éjszakákon át tartó várakozás kényelméhez még a legintimebb ruházatot is célszerű funkcionálisan megválasztani, mert ha a férfi fehérnemű szorít, az bizony néhány óra elteltével több, mint kellemetlen tényezővé válhat.

Ha pedig a távolság csökkentése a cél, akkor megkezdődhet az erdők, mezők bejárása, ami nem egyszer fáradtságos feladat, pláne inkognitóban. Ebből a néhány példából is látszik, mennyire összetett és sokrétű a vadászok élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában