SÉTA

2015.02.24. 10:33

Az izgalmas naplóról szólt a kiállítás

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár ősszel Anne Frank életéről rendezett egy nagyon érdekes és tartalmas kiállítást.

Rigó Eszter 8.a osztályos tanuló, Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és NAMI

A tárlaton fényképeket láthattunk a zsidó származású holland lány és családja életéből, valamint maketteket a Hátsó Traktusról, ahol a család rejtőzködve élt a náci uralom alatt.
A tárlatvezetés is élmény volt; a Szegő Gábor Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, Horváth Flóra tartotta. Anne naplója nagyon érdekes, rengeteg mindent meg lehet belőle tudni Hitler koráról. A lány tizenhárom éves volt, mikor születésnapjára kapott egy naplót, amit Kittynek nevezett el; a célja pedig az volt, hogy pótolja vele az életéből hiányzó igaz barátot. Leveleket kezdett írni a naplójába, mintha egy távoli barátnőjét tudósította volna mindennapi életükről.
Nemsokára nagy változás következett be a család életében: Anne nővére, Margot behívót kapott az egyik haláltáborba, így a zsidó családnak el kellett bújnia az apa gyárának egyik részébe, az úgynevezett Hátsó Traktusba. Frankék magukkal vittek egy másik zsidó családot, a Van Daan családot, majd csatlakozott hozzájuk egy fogorvos is.


A napló tehát végigköveti a nyolc ember életét és a második világháború egy szakaszát egy tizenéves lány szemszögéből. Anne-nak a háború és a bujkálás nehézségeivel, illetve az abból fakadó félelmeivel is szembe kellett szembenéznie. Rengeteg konfliktusba kerül a Hátsó Traktus többi lakójával, főként édesanyjával és Van Daan úr feleségével. Gyakran érzi úgy, hogy őt nem szeretik, de a végső elkeseredéstől Van Daan-ék fia iránti érzései mentik meg, és a remény, hogy talán véget ér a háború. Elgondolkozik azon, hogy a konfliktusok kialakulásáért nem csak mások, hanem ő maga is felelős lehet. Célja lesz, hogy jellemén javítson, és jobban tisztelje édesanyját és a többi embert. Anne tizenöt éves koráig írja naplóját, mikor egy reggel betörnek a Hátsó Traktusba, és elhurcolják az ott bujkáló embereket. A lány tizenhat éves korában egy haláltáborban veszti életét. Édesapja, aki túlélte a haláltábort, megtalálta a naplót és kiadatta könyvként, ezzel valóra váltva lánya álmát (Anne híres író szeretett volna lenni). Nagyon izgalmas volt számomra mind a könyv, mind a kiállítás. A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szeretné megtudni, milyen volt egy bujkáló holland zsidó lány számára a második világháború. A kiállítás is nagyon szép és színvonalas volt; köszönjük a Verseghy Könyvtárnak, hogy megtekinthettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!