Sport

2007.10.03. 15:37

Japánban verekszenek a kiósok

Öt férfi és négy női magyar karatéka léphet tatamira a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő kyokushin világbajnokságon, Tokióban.

SZOLJON

Harminc esztendős a Banzai KKK

Október 24-én lesz harminc esztendeje, hogy Furkó Kálmán a Délibáb úti Általános Iskola tornatermében megtartotta az első kyokushin karate edzést Szolnokon. A kerek évforduló tiszteletére október 28-án, 13 órai kezdettel a főiskolai Olaj-csarokban nagyszabású nemzetközi serdülő, ifjúsági és junior versenyt rendeznek. Az eseményre meghívást kapott a Banzai KKK első tréningjén résztvevő 11 hajdani sportoló, valamint a klub valamennyi egykori versenyzője, így példul Bódi Jenő, Borza József, Pékó Gábor, Leskó Anna, hogy csak néhány nevet említsünk.

Bő egy hét (október 13-14.) és megkezdődik a kilencedik kyokushin karate világbajnokság Tokióban. A 128 férfi versenyző között a magyar válogatott öt tagját is megtaláljuk. Sőt, közülük hárman Szolnok megyéből kerültek az utazó keretbe.
 — Nyílt, súlycsoport nélküli viadal a világbajnokság, mely eddig általában elsöprő hazai fölényt hozott — felelte érdeklődésünkre a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, Furkó Kálmán. — Mindezidáig Török Dániel büszkélkedhet a legjobb eredménnyel, négy évvel ezelőtt a legjobb nyolc közé jutott, míg Jarábik Zsolt a nyolcaddöntőben vérzett el. Általában sem a könnyű, sem a nehézsúlyú karatékáknak nem termett sok babér, a mezőnyből rendre kimagaslottak a 85-95 kilós versenyzők, akik elég erősek és gyorsak is voltak a küzdelmek során. A martfűi Búzás Gábor és Balogh Zsolt, valamint a szolnoki Banzai KKK fiatalja, Magna Gergő a súlycsoportos Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével érdemelte ki a vb-szereplés lehetőségét. Rajtuk kívül Rózsa Gábor és Bak Sándor lép még tatamira a Felkelő Nap országában.
— Mire lehetnek jók karatékáink a 16 japánt is az indulók között tudó monstre mezőnyben?
— Véleményem szerint Magna Gergő juthat a legtovább, akár a legjobb 16 közé is beverekedheti magát. Tisztességesen felkészült, a fizikai adottságai jók, gyors, erős, és technikailag is képzett.
— Ha a papírforma alapján a férfiak nem is kerülnek dobogó közelbe, a gyengébb nem képviselői azért akár érmet is szerezhetnek.
— A nők számára első alkalommal rendezik meg a világbajnokságot. Korábban csak Világkupa viadalt rendeztek Japánban, ám azon a tiszafüredi Szövetes Veronika diadalmaskodott. Most is ő a verseny elsőszámú favoritja. Rajta kívül a nyíregyházi Ábrahám Edit és Bartók Júlia, valamint a győri Motzer Melinda képviseli a magyar színeket a 32 fős mezőnyben.
A magyar válogatott október 9-én, Frankfurt érintésével repül Tokióba. A világbajnokságot követően kerül sor a nemzetközi szervezett négyévenkénti közgyűlésére és szemináriumára. Ennek záróakkordja az az övvizsga — Furkó Kálmán is helyet kapott a világszervezet technikai bizottságában —, melyen két magyar mester is megpróbálkozik az ötödik danfokozat elérésével. A válogatott szövetségi kapitánya, Bencze Antal, valamint a szolnoki Banzai egykori Eb-érmese, Karmazin György nem csak sportolói múltjával, de a kyokushin karete szervezet életében végzett munkájával is kiérdemelte a vizsga lehetőségét.
képszöveg: A szolnoki szurkolók nagy reményekkel várják a remek lábtechnikával rendelkező Magna Gergő (jobbról) tokiói fellépését

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!