Sport

2008.03.25. 07:26

Új alapokon a futball-játékvezető képzés

Ma is aktív focisták tettek játékvezetői vizsgát Szolnokon, s közülük többen a játék mellett fognak bíráskodni.

Varga Csaba

Mindkét nap a pályán lesznek

A ma is mágusnak becézett Verebes József, mikor Győrben dolgozott, játékosainak kötelezővé tette, hogy végezzék el a játékvezetői tanfolyamot. Bár a kisújszállási S. Nagy Zsoltot, a karcagi Varga Lászlót, valamint a Szolnoki MÁV-Mondi utánpótláskorú játékosait senki nem küldte a tanfolyamra, mégis elvégezték azt. Sőt vállalták, hogy hét vége egyik napján csapatukban futballoznak, míg a másikban mérkőzést vezetnek ezentúl.

Az utóbbi évtizedekben alig módosultak a labdarúgás szabályai. A játék azonban sokat változott az elmúlt időszakban.  Gyorsabb és főként agresszívabb lett foci, mint volt akár egy évtizeddel ezelőtt.  Ehhez a játékvezetőknek is tudniuk  kell alkalmazkodni: nemcsak jól helyezkedve, hanem  sokat futva,  testközelből kell követniük az akciókat. Nem beszélve a pedagógia érzékről, hiszen ennek hiányában (is)  nehéz jól bíráskodni. A Magyar Labdarúgó Szövetség igazodva az UEFA képzési rendszeréhez új alapokra helyezte a játékvezetők oktatását. Szolnok megyében Vígh Tibor vezette  az új koncepción alapuló bíróképzést.  Mint megtudtuk, 23 fiatalember jelentkezett az oktatásra, mindannyian szoros kapcsolatban állnak a sportággal. Közel kéthónapos oktatáson vették részt a fiúk, közben fizikai teszten, írásbeli és szóbeli, valamint gyakorlati vizsgán  kellett számot adni tudásukról
— Hallgatóink jól felkészülten érkeztek a vizsgára — ezt már Varga Sándor, egykori FIFA játékvezető, a vizsgabizottság elnöke mondta. — Bár az igazi vizsga majd élőben, a pályán lesz a fiatalok számára. Annak külön örülök, egykori és ma is aktív futballisták vizsgáztak és vállalták, hogy bíráskodnak a jövőben.  
— Épp generációváltás folyik sorainkban, bizony szükség van a vérfrissítésre.  Ügyesek, sportágat szerető fiatalok vizsgáztak. Közülük többen máris megvásárolták a szerelést és vállalták, hogy elkezdik a bíráskodást. A legügyesebbek már a jövő hónap elején serdülő meccseken kezdhetik meg pályafutásukat — kaptuk a tájékoztatást Agócs Jánostól, a Szolnok megyei Játékvezetői Bizottság elnökétől.

Varga Csaba Mindkét nap a pályán lesznek A ma is mágusnak becézett Verebes József, mikor Győrben dolgozott, játékosainak kötelezővé tette, hogy végezzék el a játékvezetői tanfolyamot. Bár a kisújszállási S. Nagy Zsoltot, a karcagi Varga Lászlót, valamint a Szolnoki MÁV-Mondi utánpótláskorú játékosait senki nem küldte a tanfolyamra, mégis elvégezték azt. Sőt vállalták, hogy hét vége egyik napján csapatukban futballoznak, míg a másikban mérkőzést vezetnek ezentúl.

-->

Ezek is érdekelhetik