Sport

2008.04.16. 16:29

Megyénk sportolói a pekingi olimpián

Már csak 113 nap van hátra és elkezdődnek a pekingi olimpia küzdelmei. Mi most azoknak a Szolnok megyei, vagy elszármazott sportolókat vettük számba, akik esélyesek az ötkarikás szereplésre.

Varga Csaba

A sportágak is versengenek

Több évtized kellett ahhoz, hogy kialakuljon a nyári és téli játékok jelenlegi programja. Az utóbbi két nyári olimpián már nem frissült lényegesen a kínálat, minthogy a NOB 28-ban maximálta a sportágak számát. A nyári játékok programjára kerülésért, illetve a bent maradásért hatalmas harc zajlik: egy új szabály szerint a NOB-tagok az olimpiákat követő évben rendszeresen áttekintik a sportágak helyzetét, s valamennyiről szavaznak (így került ki legutóbb a baseball és a softball).

Egy biztos, a sportágak nagy részében nehezebb kiharcolni a részvételt, hivatalos nyelven kvótát szerezni, mint a legjobb hat közé jutni a játékokon. Mindezt bizonyítja, hogy olimpiai és világbajnokaink közül Nagy Tímea (párbajtőröző), Majoros István (birkózó), Braun Ákos (cselgáncs) és Berki Krisztián (tornász) sem tudott pekingi kvótát szerezni.
A labdajátékokban női kézilabdásaink, férfi és női vízilabdázóink lehetnek ott a kínai fővárosban. A pólósoknál a szolnoki származású Drávucz Rita helye megkérdőjelezhetetlen csapatunkban. Ellenben a fiúknál már nem egyértelmű a Damjanich uszodában nevelkedett Varga-fivérek, Tamás és Zsolt helyzete. Közülük a több poszton használható Tamásnak van nagyobb esélye a keretbe kerülésre. Ráadásul Tamás négy éve Athénban is a mieink egyik húzóembere volt. Kerethirdetés csak június végén lesz a pólósoknál, kár hogy csak 13-an utazhatnak Pekingbe.  
Az egyéni sportágakban atlétikában a győri származású, de szolnoki színekben versenyző Petránh Barbara minden bizonnyal ott lehet a 400 méteres síkfutás pekingi rajtjánál. Szintén biztos a helye az egykoron a Véső utcában, Kocsis István keze alatt cseperedett diszkoszvető Kővágó Zoltánnak. Bár tavaly előtti motorbalesetét követő kézsérülését nehezen heveri      
ki  az Athénban ezüstérmes versenyző. Továbbá nem esélytelen és a tavaszi viadalokon olimpiai kvótát szerezhet a Szolnoki MÁV atlétái közül Bíber Zsolt (súlylökő), Ecseki Dániel (távolugró) és Óvári Zita (hétpóbázó). Evezésben a Tisza Evezős Egylet Simon Béla—Vinkó Gáspár összetételű párosa a közelgő Világkupa versenyeken szerezhet olimpiai indulási jogot.           Kajak-kenuban ellentétben a legtöbb sportággal nem névre szól a kvóta, hanem az országok kapják meg az olimpiai indulás jogát.
Jelen állás szerint hét férfi és négy női kajakos, továbbá három kenus képviselheti a magyar színeket Pekingben. A szolnokiak közül a kenus Sarudi Pál és a kajakos Hadvina Gergely a közelgő Európa-bajnokságon, Világkupán és honi válogatón bizonyíthatja tudását. Ökölvívásban öt bunyósunknak van kvótája, közülük az elsőt a Szolnokon nevelkedett Szellő Imre szerezte meg a 81 kg-osok között. A sportlövő és szintén szolnoki származású Tóth Anita az elmúlt esztendőben a puskaszámokban biztosította helyét a pekingi játékokon.
Mi nem tehetünk mást mint szurkolunk honfitársainknak, hogy minél többen harcolják ki az olimpiai indulás jogát.        

 

Varga Csaba A sportágak is versengenek Több évtized kellett ahhoz, hogy kialakuljon a nyári és téli játékok jelenlegi programja. Az utóbbi két nyári olimpián már nem frissült lényegesen a kínálat, minthogy a NOB 28-ban maximálta a sportágak számát. A nyári játékok programjára kerülésért, illetve a bent maradásért hatalmas harc zajlik: egy új szabály szerint a NOB-tagok az olimpiákat követő évben rendszeresen áttekintik a sportágak helyzetét, s valamennyiről szavaznak (így került ki legutóbb a baseball és a softball). -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!