Sport

2009.02.22. 10:20

Szabó Petra a szolnoki kajakosok új csillaga

A szolnoki kajak-kenu egyesületek, hívják őket bárhogy, évtizedek óta nevelik a tehetséges fiatalokat, akikből később neves, nemzetközileg elismert versenyzők lesznek.

Varga Cs.

A teljesség igénye nélkül lehet említeni az egykori kiválóságok közül Csapó Géza, Deme József, Vidéki László, Szabó Lajos, valamint Bordács Balázs nevét, míg mostanság a két világbajnok, Sarudi Pál és Folláth Vivien a legismertebb. Két esztendő óta immár három klub színeiben szerepelnek a sportág szolnoki képviselői. Az országos bajnokságokon és a diákolimpiákon sokszor taroltak versenyzőik, ám manapság már tengerentúli viadalokon is leteszik névjegyüket. Szabó Petra, a Szolnoki KKK 18 esztendős kajakosa nemrégiben két aranyérmet is szerzett a Sydney-ben megrendezett Ifjúsági Olimpián.

— Legszebb álmainkat is felülmúlta a sydney-i verseny, amit a 2000-es olimpiai helyszínen, a Penrith-tavon rendeztek meg — kezdte Petra. — Három társammal, Kárász Annával, Fónagy Veronikával és Groholy Orsolyával a kajak négyesek 1000 és 500 méteres viadalában bizonyultunk a legjobbnak. A győzelmeink mellett csodálatos élményekben volt részünk Ausztráliában, hiszen a figyelmes szervezők jóvoltából bejártuk Sydney-t és környékét, ahol jelenleg is tombol a nyár.
Itthon azonban már a kemény tél fogadta a hazatérőket, nem beszélve az alapozás gyötrelmeiről. 

— Heti tíz edzés szerepel a programban — folytatta az immár hét esztendeje versenyző Petra —, csak vasárnap kapunk szabadnapot. Sokat dolgozunk azért, hogy felkészüljünk a versenyszezonra. Jómagam korosztályt váltok, hiszen ebben az évadban már az U23-sok mezőnyében leszek érdekelt. Kíváncsian várjuk edzőmmel, Bordács Balázzsal egyetemben, hogy az idősebbek között mire leszek képes. Az ifik között különösen a csapathajókban szerepeltem jól, mostantól az egyéni számokban kell először bizonyítanom. Az új válogatási elvek szerint csak akkor lehet bekerülni a négyesekbe, ha az egyéni számokban is dobogós leszek. Azért dolgozom, hogy az idősebb korosztályban  is megmutassam, hogy mit tudok.

Végül, de nem utolsósorban az iskoláról is szó esett, ugyanis érettségi előtt áll Petra. — A Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskolában leszek végzős. Testnevelésből már letettem az érettségit, jöhet a többi tárgy. Ősztől pedig a Szolnoki Főiskola hallgatója szeretnék lenni. A sportban és a tanulásban sok feladat tornyosul előttem, igyekszem majd megbirkózni velük — nyilatkozta Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!